Gazdaság: Megint kilőttek a földgázárak, miután Európa elkezdett felkészülni a fűtési szezonra

Gazdaság: Megint kilőttek a földgázárak, miután Európa elkezdett felkészülni a fűtési szezonra

Megint kilőttek a földgázárak, hogy Európa elkezdett felkészülni a fűtési szezonra – írja a CNN. A holland földgáz megawattóránkénti ára – ami az európai piac viszonyítási alapjául szolgál – 24 százalékkal emelkedett kedd óta. Akkor derült ki ugyanis, hogy elharapózott a sztrájkveszély több ausztrál LNG-t, azaz folyékony földgázt előállító üzemben is. Az amerikai földgáz ára csak ebben a hónapban 18 százalékot emelkedett.

Az ausztrál üzemekben a magasabb fizetések mellett a munkahelyi biztonság növelését is követelik a szakszervezetek. Amennyiben a feszültségek munkabeszüntetésbe torkollnak, a globális LNG-termelés 10 százaléka tűnne el, ami egy energiaválságba torkolló dominófolyamatot indítana el.

Ugyan az ausztrál LNG-t jellemzően nem Európába szállítják, ám az ázsiai piacokon ennek hiányában olyan készleteket is felvásárolhatnak az ottani aktorok, amiket normális esetben Európába szántak volna.

Amióta Oroszország megtámadta Ukrajnát, a kontinens országai azon vannak, hogy leváljanak az orosz földgázról és norvég importtal, illetve amerikai és katari LNG-vel igyekeznek kiváltani azt. Az ausztrál válság miatt azonban az ázsiai és az európai vásárlók licitháborúba keveredhetnek egymással az amerikai LNG-ért folytatott versenyfutásukban.

A gázáremelkedés csak egy újabb fejezete a dráguló energiahordozók sorozatának, legutóbb az olajárak szálltak el némi szaúdi és orosz besegítés hatására. Szaúd-Arábia ugyanis korlátozta a kőolajkitermelését, míg Oroszország pedig az exportját.

Az igazán súlyos energiaválság esélye azonban meglehetősen alacsony a térségben, mivel az európai földgázigény jelenleg nem nevezhető jelentősnek, és a tárolókban is több gáz van jelenleg, mint az megszokott az év ezen szakaszában.

Ráadásul nem valószínű, hogy túlságosan elhúzódna az ausztráliai sztrájk sem, mivel egy ponton az ázsiai – különösen a japán – és az európai államok politikai vezetése nyomást gyakorolna az ausztrál kormányra a helyzet megoldása érdekében.

Mindehhez érdemes még hozzátenni, hogy a mostani áremelkedés, bár nem jelentéktelen, de nyomába sem ér annak, ami tavaly ilyenkor volt a gázpiacon. A legfrissebb adatok alapján jelenleg 37,54 euróba kerül egy megawattórányi földgáz, tavaly augusztusban volt, hogy ugyanennyi gázért több mint 340 eurót kértek el.

HVG