Tech: Kártyavárként omolhat össze a mesterséges intelligencia fellegvára, 750 emberből 500 felmondhat az OpenAI-nál

Tech: Kártyavárként omolhat össze a mesterséges intelligencia fellegvára, 750 emberből 500 felmondhat az OpenAI-nál

Ritkán történik néhány nap alatt akkora felfordulás egy vállalat életében, mint ami nem egészen egy hete zajlik a mesterséges intelligencia egyik éllovas cégénél. Az OpenAI című szappanopera újabb felvonásában kilépéssel fenyegetőzik a dolgozók többsége, és már lenne is máshol munkahelyük.

Vagy az igazgatótanács megy, vagy mi. Röviden így foglalható össze az OpenAI alkalmazottainak reakciója arra, hogy a testület menesztette a vezérigazgatót, Sam Altmant a vállalat profitszerzési részlege körüli nézeteltérések miatt. Utána gyorsan visszahívták volna, azonban Altman szinte azonnal kapott egy visszautasíthatatlan ajánlatot, és alapítótársával, Greg Brockmannel együtt a Microsoftnál folytatja, ott fognak nagy nyelvi modelleket fejleszteni. A redmondi techóriásnál most dörzsölik is a tenyerüket, hiszen sikerült megszerezniük a Szilícium-völgy talán legmenőbb mesterségesintelligencia-duóját. Azt hihetnénk, egy ilyen történet hónapok alatt zajlik, azonban az OpenAI-nél mindössze néhány nap kellett ehhez.

A legújabb fejlemény, hogy órákkal azután, hogy a Microsoft felvette Sam Altmant, az OpenAI alkalmazottai tömeges lemondással fenyegetőznek, és a 750 munkavállalóból több mint 500-an aláírták azt a levelet, amelyben az igazgatóság lemondását és Altman vezérigazgatói posztjának visszaállítását követelik (ebből is látszik, hogy a levelet közvetlenül Altman kirúgása után kezdték megfogalmazni). A levélben az is szerepel – és ez jelenti az igazi fenyegetést az OpenAI-re nézve –, hogy a Microsoft arról biztosította őket, hogy az új leányvállalatánál minden (volt) OpenAI-alkalmazottnak lesz helye, ha a csatlakozás mellett döntenek.

Ami megdöbbentő, a nyílt levél aláírói között az az Ilya Sutskever igazgatósági tag is szerepel, akinek komoly szerepe volt Altman menesztésében. „Mélyen sajnálom, hogy részt vettem a testület tevékenységében” – mondta Sutskever hétfőn, majd azt is hozzátette, soha nem állt szándékában ártani az OpenAI-nek.

A konfliktus hátterében egyébként az áll, hogy Altman sürgette volna a fejlődést, jobban, mint ahogyan azt Sutskever gondolta, és ez szerinte ütközött az OpenAI biztonsági értékeivel. Sutskever akcióit az OpenAI végső célja motiválta: „a digitális intelligencia olyan módon történő előmozdítása, amely a legvalószínűbb, hogy az egész emberiség javát szolgálja, és nem korlátozza a pénzügyi megtérülés szükségessége” (az OpenAI ugyanis nonprofit vállalat).

Úgy tűnik, az új vezérigazgató Emmett Sheart MI-ről alkotott nézetei jobban összhangban vannak az OpenAI küldetésnyilatkozatával és lassabb előrehaladást követelnek meg a mesterséges intelligencia területén. Ez ugyan jól hangzik, kérdés persze, vajon lesz-e kikkel dolgoznia Sheartnek, amennyiben az alkalmazottak beváltják a fenyegetésüket. Akárhogy is nézzük, egyelőre az OpenAI jövője bizonytalannak tűnik, feltéve, hogy nem tartogat valamilyen újabb meglepő fordulatot ez a csavaros történet.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

HVG