Osztálykülönbség: simán hozták a címvédő elleni rangadót a spanyolok

A B csoport rangadóját az olasz válogatott az első csoportmeccshez képest változatlan összeállítással és felállással kezdte, míg a spanyoloknál Laporte került be Nacho helyett a védelembe. Ez volt sorozatban az ötödik Európa-bajnokság, amikor a két együttes találkozott.

Ezúttal az első perctől a spanyolok akarata érvényesült, jóval többet birtokolták a labdát, míg az olaszok visszahúzódtak, és várták a kontralehetőségeket – amelyekből nem adódott sok. Dimarcónak volt egy kiugrása, ám nem találta mega középen érkezőket, valamint a szünet előtt Chiesa próbálkozott távolról. Mindent elmond a címvédő csapat első félidei játékáról, hogy ez utóbbi volt az egyetlen kapura lövésük.

Ezzel szemben a spanyolok nagyon éltek, főleg a bal oldalon Nico Williams remekelt, többször megverte a vele szemben álló Di Lorenzót, és beadásai rendre veszélyt okoztak. Egy alkalommal pedig ő érkezett középen Morata beívelésére, és kevéssel fejelt mellé. Az első 45 percben az olaszok legjobbja egyértelműen a kapus, Donnarumma volt, aki Morata éles szögből leadott lövését, valamint Rodri és Ruiz távoli próbálkozásait is védte.

Luciano Spalletti olasz szövetségi kapitány két cserével igyekezett stabilizálni csapatét a szünetben, de árulkodó volt, hogy egyik új ember, Cristante 24 másodperc után sárga lapot kapott. A második félidő sem hozott változást, a spanyolok továbbra is lendületesen és tetszetősen játszottak, az olaszok pedig beszorultak. A nagy helyzetek kimaradtak, ám végül egy szerencsés góllal csak megszerezték a vezetést Moratáék az 55. percben: Donnarumma beleütött egy beadásba, a labda pedig az első meccsen remeklő Calafiori térdéről pattant be.

A vezetés birtokában sem álltak le a spanyolok, közel jártak az újabb gólhoz, de vagy Donnarumma ért oda időben a labdákra, vagy a felső léc segített, ahogy Williams nagyszerű tekerésénél. Az is belefért, hogy De La Fuente kapitány lecserélje a támadóit a hajrára, a minőség nem csökkent, sőt, a beálló Perez is tesztelte kétszer a kapust.

A címvédő az utolsó percekben tudott csak nyomást gyakorolni, de a spanyolok, amikor kellett, a védekezést is megoldották. Simon kapusnak a 87. percben kellett először védenie – az olaszok 0,21 várható gólmutatóval zárták a meccset. A végén egy szöglethez még Donnarumma is felment, ám veszély nem alakult ki, a spanyolok fel tudtak szabadítani, és megérdemelten győztek.

Spanyolország így két kör után hat ponttal, kapott gól nélkül áll, és már biztosan csoportelső – ha pedig folytatni tudja ezt a teljesítményt, sokáig eljuthat az Eb-n. Az olaszokra a horvátok várnak majd az utolsó fordulóban.

Írta a HVG