Magyarország a rendszerváltás óta legnagyobb hitelkihelyezésére készülhet

Magyarországtól készül egymilliárd eurós, kedvezményes kamatozású hitelt felvenni a még be sem iktatott észak-macedón kormány azután, hogy a májusi választásokon újra hatalomra jutott a VMRO – írja macedón lapértesülésekre hivatkozva a 444.hu.

A Fokus lap név nélkül több forrásból alátámasztott információját hivatalosan nem erősítették meg, azt azonban a VMRO alelnöke elárulta, hogy nem kínai kölcsönről van szó, hanem várhatóan egy EU- és NATO-tag lesz a hitelező.

Ennek alapján Magyarország tűnik esélyesnek: a magyar külpolitika Balkán-fókusza, az idáig a NER-es cégeket helyzetbe hozni próbáló magyar „kifektetések” politikájának meghirdetése, a balkáni politikai szövetségesek felé tett gesztusok és eddigi támogatások mind arra mutatnak, hogy Magyarország, közelebbről valószínűleg az Eximbank lesz a hitelező.

Ha így történik, ez lesz a rendszerváltás óta a legnagyobb összegű magyar hitelkihelyezés külföldre.

A VMRO a Fidesz macedón szövetségese, az ő miniszterelnökük volt tíz évig Nikola Gruevszki, akit az ellene folyó eljárások elől magyar diplomataautókkal menekítettek ki 2018-ban az országból. Gruevszki azóta menekültként él Magyarországon. Távollétében kilenc év börtönre ítélték, de a magyar kormány most már rutinszerűen tagadja meg rendre a kiadatását.

HVG