Sztrájk Hollywoodban: a színészek szerint a stúdiók egy egyszeri szkennelés után mesterséges intelligenciára cserélnék le őket

Gyakorlatilag ingyen, engedélykérés nélkül használhatnák fel a hollywoodi filmstúdiók a színészek digitális képmását – mindez természetesen nem tetszik a színészeknek, akik a forgatókönyvírók után maguk is sztrájkba léptek.

Sztrájkba kezdtek a színészek, miután a nagy hollywoodi filmstúdiók egy igen érdekes javaslattal álltak elő: megvédenék a színészek digitális képmását, de úgy, hogy igazán ők járhatnak jól – állítja a hollywoodi színészeket tömörítő SAG-AFTRA szervezet, amely elutasította a nagy stúdiókat képviselő film- és televíziós producerek szövetségének (Alliance of Motion Picture and Television Producers, AMPTP) javaslatát.

Az AMPTP egész pontosan azt javasolja, hogy a színészeket gyakorlatilag be lehessen „szkennelni”, kapjanak egy napi fizetést, és az így megszerzett képmást a filmes cég az örökkévalóságig, bármennyiszer felhasználhassa – bármiféle engedélykérés vagy ellenszolgáltatás nélkül, ingyen.

A vádat tagadta Scott Rowe, az AMPTP szóvivője, aki a The Verge szerint megjegyezte: szó sincs arról, hogy a háttérszínészek/statiszták digitális képmásait beleegyezés és ellenszolgáltatás nélkül felhasználhatnák az új javaslat szerint.

Ezzel szemben az AMPTP javaslata mindössze annyit enged meg a filmes vállalatoknak, hogy felhasználják a színész képmását abban az alkotásban, amiben a színészt egyébként is alkalmazzák – minden más esetben szükséges a színész beleegyezése.

A mesterséges intelligencia felhasználása komolyan akadályozta a tárgyalást a két fél között, és ugyanez a probléma a korábban szintén sztrájkba lépő – és azt azóta is tartó – forgatókönyvírók esetében is jelentős volt.

Fran Drescher, a SAG-AFTRA elnöke a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, ha nem állnak ki az ügyük mellett most, fennáll a veszélye, hogy gépek váltják fel őket a jövőben.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

HVG