Pszichológia magazin: Úgy tűnik, de mégsem értjük a mindfulness lényegét

Pszichológia magazin: Úgy tűnik, de mégsem értjük a mindfulness lényegét

Pedig egyre többen űzzük.

A kanadai Waterloo Egyetem nemrégiben közzétett vizsgálata szerint hiába érti az emberek többsége a tudatos jelenlét módszerét elméletben, mégsem sikerül ezt helyesen átültetniük a gyakorlatba.

A mindfulness alapvetése a nehézségek felismerése és elfogadása, ám ez nem valamiféle passzív belenyugvást, önalávetést jelent, hanem aktív elmerülést a kihívásokkal megküzdés során.

A laikusok ezt rendre elfelejtik, amikor hétköznapi helyzetekben gyakorolhatnák a tudatos jelenléttel kapcsolatos ismereteiket.

A kutatók empirikus vizsgálatukban felmérték, hogyan értelmezik és alkalmazzák az emberek a mindfulness fogalmát a mindennapi életükben.

Eredményeik szerint a legtöbben értik, hogy a tudatos jelenlét magában foglalja az aktív elmerülést, ám a gyakorlatban mégis összekeverik az elfogadást a passzivitással vagy az elkerüléssel.

A stresszoldás ugyanakkor nem magától jön létre, hanem a stresszorral kapcsolódás és problémamegoldó készségek bevetése révén.

A pontos megvalósítás és a kívánt eredmény tehát még sokaknál várat magára – olvasható a Clinical Psychology Review hasábjain.

Hasonló cikkeket a legújabb HVG Extra Pszichológia magazinban találhat, amelynek témája: szabadulás a múlt fogságából.

Fizessen elő a magazinra, most sokféle kedvezmény várja.


HVG