Világ: A zsoldosok semmit sem tudtak a Wagner-lázadásról, csak mentek Moszkva felé, ahogy a parancs szólt

Világ: A zsoldosok semmit sem tudtak a Wagner-lázadásról, csak mentek Moszkva felé, ahogy a parancs szólt

Egy harcos beavatta a sajtót, hogy milyen volt belülről megélni a Wagner-lázadást.

Háború Ukrajnában

„Különleges katonai műveletnek” nevezett nyílt háborút indított Vlagyimir Putyin Ukrajna ellen. A harcok 2022 február óta tartanak, a Nyugat fegyverszállításokkal és gazdasági szankciókkal nehezíti az oroszok előrenyomulását. Cikksorozatunkban minden fejleményről beszámolunk.

A BBC-nek beszélt egy zsoldos álnéven arról, mi történt akkor, amikor a Wagner csoport tagjai megindultak Moszkva felé. A Glebnek nevezett harcos azt állította, hogy sejtelmük sem volt arról, hogy mi történik.

Elmondása szerint június 23-án kora reggel kapták a hívást, hogy csatlakozzanak az Ukrajnából kivonuló Wagner-csapatokhoz.

Gleb azt állította a BBC-nek, hogy senkinek sem mondták el, hogy merre tart az oszlop, és meglepődve tapasztalta, amikor látta, hogy távolodnak a frontvonalról. Útközben a csapatok semmilyen ellenállásba nem ütköztek, az orosz határt pedig feltartóztatás nélkül léphették át.

„Nem láttam egyetlen határőrt sem”

–        mondta.

Meglehetősen bátor dolog, hogy a férfi most nyilatkozott a BBC-nek, mert azt állítja, hogy a parancsnokság azzal fenyegette meg a zsoldosokat, hogy aki beszél a médiának, azt kivégzik.

Az egész Wagner-lázadás úgy ért véget, ahogy kezdődött: magyarázat nélkül kaptak egy újabb parancsot, miszerint az egész egységnek vissza kell mennie a luhanszki bázisra.

Arról, hogy közben mi történik és hogy a az oroszok a Wagner-csoportot nem vonják felelősségre, a Telegramról értesültek.

Arra a kérdésre, hogy Gleb miért nem hagyja ott a Wagnert, csak annyit válaszolt röviden, hogy még nem járt le a szerződése.

HVG