Budapestre költözik a World Aquatics

Budapestre költözik a World Aquatics

Immár hivatalos: a World Aquatics kongresszusa egyhangú szavazással úgy döntött, Lausanne-ból Budapestre költözhet a nemzetközi szövetség központja. Az erről szóló megállapodást Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter írta alá Huszain al-Muszallammal, a WA elnökével Wladár Sándor MÚSZ-, Madaras Norbert MVLSZ-elnök és Gyurta Dániel NOB-tag jelenlétében.

A költözés nem csupán arról szól, hogy a WA új irodába költözik Budapesten – egy új edzőkomplexum épül, ahol a nemzetközi szövetség edzőtáborokat szervezhet a különböző – elsősorban fejlődő – országok versenyzőinek.

„Mindig szeretettel látjuk a vizes sportok családját, így volt ez a múltban és így lesz a jövőben is – jelentette ki a kongresszus előtt tartott beszédében Szijjártó Péter. – Több ENSZ-szervezet székhelye is Magyarországon van, illik a sorba a World Aquatics Budapestre költözése. Egyébként is a vizes sportok országa vagyunk, egy kis nemzet nagy eredményekkel.”

„Megválasztásom óta azt hangsúlyozom, hogy nálunk minden a sportolókról szól – mint ez a költözés is. A székház jelkép, az edzőközpontban versenyzők ezrei készülhetnek majd, és ez a döntés jelentős forrásokat szabadít fel, amelyeket szintén a sportolókra fordíthatunk a jövőben” – közölte Huszain al-Muszallam.

A küldötteknek bemutatták a leendő központ terveit, a most aláírt szándéknyilatkozat szerint a projekt 2026 végére fejeződik be, de az iroda költözése már januárban elkezdődik. Fontos része a megállapodásnak, hogy az edzőközpontban készülő ösztöndíjasok legalább 20 százaléka, illetve a világszövetség adminisztrációjában állást kapók legalább 50 százaléka mindenképp magyar lesz.

„A kettős életpálya-modell új dimenzióba kerülhet azzal, hogy minden korábbinál több versenyzőnknek tudunk a WA égisze alatt segítséget nyújtani az egyetemi tanulmányaihoz és a felkészüléséhez – ecsetelte az együttműködés előnyeit Wladár Sándor MÚSZ-elnök. – Madaras Norbert elnök úrral felajánlottuk segítségünket, tapasztalatunkat a leendő uszoda üzemeltetésének és használatának optimalizálásához. Úgy gondolom, a WA Budapestre költözése megtiszteltetés az országnak és a mi szövetségeinknek, az edzőközpont pedig újabb kiváló lehetőség a hazai sportolóknak is.”

És persze nem csupán emiatt irányul majd a figyelem Budapestre: 2024-ben rögtön jön a következő megaesemény, a rövidpályás úszó világbajnokság – a jövő decemberi viadalról Szántó Dávid, a MÚSZ nemzetközi igazgatója tartott nagysikerű prezentációt.