Élet+Stílus: Argentína méretű jégfelület tűnt el az Antarktiszról, és nem tudják miért

Élet+Stílus: Argentína méretű jégfelület tűnt el az Antarktiszról, és nem tudják miért

A Déli-sark körüli jégtakaró nem egészen olyan rendszer, mint az északi párja.

Miközben az északi féltekén rekordot döntő nyári hőhullám tombol, jóval délebbre egy újabb félelmetes éghajlati rekordot figyeltek meg. Az antarktiszi tengeri jég az év ezen időszakához képest soha nem látott méretű területen zsugorodott – írja a CNN.

Az antarktiszi tengeri jég február vége felé, a kontinens nyári időszakában csökken leginkább, majd a tél folyamán újra felhalmozódik. Idén azonban nem tért vissza a várt szintre. Sőt, az évnek ebben az időszakában, amióta 45 éve a méréseket elkezdték feljegyezni, a legalacsonyabb szinten van.

Az Egyesült Államok Nemzeti Hó- és Jégadatközpontjának (NSIDC) adatai szerint a jég mintegy 1,6 millió négyzetkilométerrel van a korábbi, 2022-ben felállított téli rekordalacsony szint alatt. Ezt egyes tudósok kivételesnek, rendkívül ritkának tartják és most azon vannak, hogy kiderítsék az okát.

Ted Scambos, a Coloradói Egyetem kutatója a CNN-nek azt mondta, az Északi-sarkvidékkel ellentétben, ahol a tengeri jég az éghajlati válság felgyorsulásával folyamatosan csökkenő pályára állt, az Antarktiszon a tengeri jég az elmúlt évtizedekben rekordmagasról rekordalacsonyra változott.

A jelenlegi extrém helyzetnek köze lehet a klímaváltozáshoz – ilyen az Antarktisz körüli nyugati szelek erőssége, amelyek összefüggésbe hozhatók a bolygó felmelegedését okozó szennyezés növekedésével -, de nem csak ez az egyetlen tényező, mert a kontinens extrém változásokon megy keresztül.

HVG