Tech: Kipróbáltuk a Tesla otthoni riasztóját, amit pár perc alatt lehet telepíteni – és iszonyúan hangos

Tech: Kipróbáltuk a Tesla otthoni riasztóját, amit pár perc alatt lehet telepíteni – és iszonyúan hangos

Fúrni nem feltétlenül kell, a telefont nyomogatni annál inkább, de azért azt sem túl sokáig. Az okosotthonos megoldásokban is utazó cseh Tesla egyik alapszettjét teszteltük.

Nem az a Tesla. Amikor így kell kezdeni egy cikket, akkor biztos lehet benne az ember, hogy a vállalat, ha annak idején nem is tudhatott róla, jól csengő nevet választott. Még 1946-ban, amikor az akkori Csehszlovákiában – amerikai névrokonának indulása előtt 57 évvel – márkát váltott az 1921 óta Elektraként működő cég. Nem meglepő, hogy Nikola Tesla és munkássága volt a múzsa. Az viszont kifejezetten érdekes, hogy amikor a szerb-amerikai fizikus, feltaláló politikailag kellemetlenebbé vált, a helyi kommunista propagandagépezet azzal a feladattal szembesült: magyarázza el, hogy a Tesla elektronikai márkának semmi köze a Tesla nevű villamosmérnökhöz. Nem egyszerű feladat, de azért megpróbálkoztak vele: innentől hivatkoztak a Tesla cégnévre a cseh nyelven gyengeáramú technológiát jelentő TEchnika SLAboproudá kifejezésből alkotott mozaikszóként. (Cégalapításon gondolkodó elektroműszerészeknek jó hír, hogy a magyar Gyente még szabad.)

A csehszlovákból a történelem által cseh márkává alakított Tesla korábban rádiókat és televíziókat gyártott, de egy ideje már az otthonokosításban is gondolkodnak. A nemzetközi terjeszkedés jegyében termékeikkel idén februárban beléptek a magyar piacra is.

A lakásokosságok központja

Akár kényelmi, akár biztonsági szempontból áll neki valaki otthona okosításának, elsőként a rendszer agyát kell beszereznie. Ez a központi elem tartja majd a kapcsolatot az összes további érzékelővel, kütyüvel, a lakó telefonjával satöbbi. A Tesla okos ZigBee Hub nevű készüléke kétféle kivitelben is kapható, nálunk nem a vezetékkel netre köthető, hanem a wifis járt tesztelésre. Dobozában a kompakt kütyün túl töltőfejet, rövidke vezetéket, illetve egy használati utasítást találunk.

A nevében foglalt ZigBee egy okosotthonos szabvány, és röviden annyit érdemes tudni, hogy az ezt támogató minden eszköz bekapcsolható a rendszerbe attól függetlenül, hogy ki gyártotta.

Ahogyan a ZigBee protokollt használó eszközök, alapesetben a Tesla hubja is 50 méteres lefedettséget biztosít. Jó hír, hogy a lefedettség decentralizált formában bővíthető (mesh hálózat), azaz minden minden újabb ZigBee-kompatibilis eszköz bekapcsolásával tovább bővül a lefedettség köre, az attól számított 50 méteres körben.

Ahogy csomagoljuk ki a hubot, közben már indíthatjuk is az alkalmazásboltokban TESLA Smart néven megtalálható app (Android, iOS) letöltését. Magán az eszközön ugyanis nem sok (nulla) gombot találunk, minden beállítást a telefonos alkalmazással tudunk majd intézni. Amely kompatibilis a Google Asszisztens mellett az Amazon Alexa hangasszisztensével is. És ami sokak számára fontos lehet: magyar nyelven is elérhető.

Az appban a rövid felhasználói-fiók regisztráció után következik az eszköz hozzáadása, elsőként a hubbal kell megalapoznunk a dolgot. Akinek a csomagolásról még nem tűnt fel, az ezen a ponton többszöri figyelmeztetésként találkozik majd vele: a Tesla okos ZigBee Hub sajnos csak a 2,4 GHz-es wifi-csatornára tud csatlakozni. Erre azért fontos, mert a legtöbb telefon, tablet, laptop, tévé már évek óta hozza az 5 GHz-es képességet, így egyre több otthonban csak 5 GHz-en szór a router. Aki a Tesla eszköze mellett dönt, annak az otthonokosítás kedvéért mindenképpen be kell kapcsolnia a 2,4 GHz-es csatornát is.

Az eszköz párosításához a mobilon bekapcsolt Bluetooth és wifi is szükséges. Az egy-két perc alatt végigvihető folyamaton érthetően vezeti az embert az alkalmazás.

Tessék választani

Ettől a ponttól szabhatók igényre a megoldások: ki mit szeretne, azt adja hozzá a rendszerhez. A Teslának vannak különféle érzékelői (mozgást, füstöt, gáz- vagy vízszivárgást, ablak vagy ajtó nyitását, de akár a hőmérsékletét és a páratartalom mértékét is nyomon lehet követni velük), babafigyelője, okoskonnektora, légtisztítója, háziállatetetője satöbbi. (Itt említjük újra: ráadásul bármely más gyártó készüléke is rákapcsolható a rendszerre, ha támogatja a ZigBee protokollt.)

Mi első körben egy legtöbb otthonban hasznos mozgásérzékelő + sziréna kombinációt próbáltunk kis a hub mellé. A szenzor egyszerűbben, a sziréna kicsit nehezebben beüzemelhető.

A TESLA Smart alkalmazás itt is fogja az ember kezét a beállítási folyamat közben, ezáltal a CR 2450-es gombelemmel üzemelő mozgásérzékelő beállítása olyan egyszerű, hogy nem is vesztegetnénk rá szót. Fontosabb, hogy az érzékelő 5–7 méterig lát el 150‒170 fokos tartományban, ezt az értéket saját próbálgatásaink is visszaigazolják. Meglepően aprócska, tényleg bárhol elfér. Öntapadó felülete által könnyen felhelyezhető akár az bejárat utáni első ajtó ajtófélfájára, de akár ragasztás nélkül is elhelyezhető a megfigyelni kívánt helyiségben. Aktiválás után, ha mozgást észlel a figyelt területen, értesítést küld a telefonunkra. Illetve az alkalmazásban beállítható forgatókönyveket is életbe lépteti. Esetünkben, mivel a mozgásérzékelő mellett szirénát próbáltunk ki, ez azt jelentheti, hogy megszólaltatja azt is. Azaz beriaszt.

Tehát a sziréna, melynek beállítása valószínűleg azért is nehézkesebb, mert már az első áram alá helyezéskor megszólal, majdnem szó szerint fülsüketítő hangerővel. Tesztünk során később derült ki, hogy pedig ez még csak a közepes hangerő volt.

A gyártó azt írja, hogy „veszély esetén a TESLA okos sziréna 100 dB-es fény- és hangjelzést használ, amelynek hangereje egy helikopteréhez hasonlítható”. Nos, akinek ez a hasonlítás semmit nem mond, annak röviden összefoglaljuk:

iszonyatosan hangos.

Ami egy riasztásra használt eszköz esetében kifejezetten előnyös. A szerkezet a fényjelzést a tetején körbefutó LED-csíkkal bocsátja ki.

Egy pillanatra visszatérve a párosításhoz: a szirénát a bekapcsolás után a két hangerőszabályzó gomb egyidejű lenyomásával kell párosításra alkalmas állapotba hozni. Erről az app elfelejt említést tenni.

Beállítás

Miután felállítottuk az infrastruktúrát, következik a gondolkodósabb rész. Az alkalmazásban be kell állítani, hogy mikor mi történjen.

A mozgásérzékelőnél kapcsolgatható például, hogy a területen észlelt aktivitás mellett akkor is bejelezzen, amikor érzi, hogy merül benne az elem. A sziréna esetében pedig az – alaphelyzetben aktív –, hogy ha a dobozban mellékelt segédeszközökkel falra szereljük, akkor is beriasszon, ha valaki megpróbálja eltávolítani.

A bonyolultabb esetekre magunknak kell módot (scene) készítenünk. Feltételrendszerekben kell gondolkodni. Beállítható például, hogy

  • ha elhagytuk a lakás 100 méteres körzetét
  • ÉS
  • mozgást érzékel a szenzor
  • AKKOR
  • bekapcsoljon a sziréna maximum hangerővel.

És mint minden eseményről, természetesen erről is értesítést kapjunk telefonunkon.

Bár a lokációalapú feltételrendszerek a gyártó közlése szerint még csak bétaverzióban vannak, próbáink során jól teljesített a rendszer. Amikor telefonunkkal nagyjából 100 méteres távolságra eltávolodtunk a teszthelyszíntől, aktiválódott a mód – hogy aktív-e, azt az appban lehet ellenőrizni –, viszont amikor visszaértünk, deaktiválódott, így érkezésünkre már nem riasztott be.

Több feltétel esetén variálható, hogy a következmény akkor történjen, ha mindkét feltétel fennáll, vagy már az egyik is elég legyen a kiváltásához.

Az ilyesmi okosterveken túl maradhatunk a manuálisabb módszernél is. A forgatókönyvek összerakása csupán logikus gondolkodást igényel. Egy közhasznú példát említve érdemes lehet először egy automatikus tervket rögzíteni úgy, hogy manuális aktiválásakor kapcsoljon be a mozgásérzékelő (a mozgásérzékelő kütyünél a PIR state menüpont legyen Motion detectorra állítva). Aztán kézi folyamatként vihatő fel, hogy egyik gombnyomásra aktiválódjon a fenti forgatókönyv (ez tulajdonképpen a lakás beriasztása), a másik gombbal pedig deaktiváljuk az appból (kiriasztás).

Konklúzió, árak

A beüzemelés rövid és egyszerű, a jó beállítás gondolkodósabb, a rendszer bővítésének pedig tényleg csak a lakás és a lakók szükségletei szabnak határt.

A pénztárca kevésbé. Mert bár az okos otthon kialakítására bármennyit lehet fordítani, aki csak belevágna a műfajba, az viszonylag olcsón megúszhatja.

A többféle gyártó eszközeivel is összekapcsolható Tesla okos ZigBee Hub 10–15 ezer forintért szerezhető be az online és fizikai elektronikai boltokban, ahogy a Tesla okos sziréna is. A mozgásérzékelőért darabonként 6–8 ezret kell fizetni, helyiségenként számolva itt azért megszaladhat a költés.

A többi tesztünket itt találja. Ha rendszeresen szeretne értesülni róluk, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

HVG