„Verstappennek megvan az oka a pimaszságra”

„Verstappennek megvan az oka a pimaszságra”

F3: Újonc győzelem és egy pont híján bajnokavatás

A bajnoki tabella harmadik helyezettje, Josep María Martí kezdhette az élről a Formula-3-asok spái főfutamát vasárnap. Már a rajt előtt megfogyatkozott a mezőny: Gabriele Mini a rajtrácsra kivezető körön falba tette autóját, ennek következtében pedig nem is tudott elindulni a versenyen. A mezőny kétféle stratégiának szavazott bizalmat, voltak, akik az esőgumikat, míg mások a slickeket választották.

A trükkös körülmények miatt gördülő rajttal indult a futam, Martí pedig egy darabig tartotta is vezetését, az esőgumikat választó Paul Aron viszont pár kanyar alatt a 11. helyről indulva az élre állt. A slick abroncsok nagyon nem akartak működni, a kék oldalfalú gumikon autózók úgy mentek át az előttük haladókon, mint kés a vajon. A tapadáskülönbség teljesen felkavarta a sorrendet, a második körben Aron mögött már Taylor Barnard és Mari Boya haladtak, a pole-pozíciós Martí ekkor már a pontszerző helyekről is kicsúszott. A bajnokság éllovasai közül csak Aron találta el a megfelelő stratégiát, Gabriel Bortoleto, Martí és Zak O’Sullivan mind a pontszerző helyeken kívül autóztak.

Ekkor pályára hajtott a biztonsági autó Oliver Goethe balesete után, a német pilóta az Eau Rouge-ban vesztette el az irányítást autója felett és csapódott a falba. Aron és Boya az élről kihasználták a lehetőséget és kihajtottak a bokszba slickekért, ez viszont később rossz döntésnek bizonyult. Az újraindítás után Barnard vezette a sort Christian Mansell előtt, a száraz abroncsokon lévők pedig tovább szenvedtek. Két részre szakadt a mezőny: az első hat a kék oldalfalú gumikon elhúzott a többiektől, a sor hátsó fele pedig a slickeken egy teljesen másik versenyt futott. Aron a nyolcadik volt, Martí visszaküzdötte magát a kilencedik helyre, Bortoleto és O’Sullivan is szépen lépegettek előre.

A futam végére életre keltek a slick abroncsok, viszont már nem volt elég ideje a mezőny hátsó felének, hogy beérjék az esőgumikon autózókat, így Barnard tegnapi dobogós helyezése után ma karrierje első F3-as győzelmét aratta, Mansell és Nyikita Bedrin egészítették ki az első hármat. Sophia Flörsch a hetedik helyen ért célba, így a széria történetének első női pontszerzőjévé vált. Bortoleto végül a 11. lett, és csupán egy előzésre lett volna szüksége ahhoz, hogy az utolsó, monzai forduló előtt már most eldöntse a bajnoki cím sorsát, Colapinto azonban kivédekezte támadásait az utolsó körben. Így 38 pontos előnnyel vág neki az utolsó két versenynek a nyári szünet után.

formula.hu