Gazdaság: Az ukrán gabonakereskedelem központjaként működő Duna-parti várost támadtak az oroszok

Gazdaság: Az ukrán gabonakereskedelem központjaként működő Duna-parti várost támadtak az oroszok

Orosz támadás érte a Duna-parti ukrán várost, Izmajilt. A támadásban megrongálódott az ukrán gabonaexport jelentős részét lebonyolító kikötőváros egyik gabonasilója. Az orosz akció két szempontból nagyon fontos, egyfelől, ahogyan a Reuters is megírta, felveri a gabonaárakat, másfelől pedig jelzésértékkel is bír, miután szerdán egy török kereskedelmi hajó érkezett a városba azzal a valószínűsíthető céllal, hogy gabonával megrakodva távozzon. Korábbi sajtóértesülések szerint az AMS1 izraeli hajó volt, mostanra azonban kiderült, hogy török tulajdonban van.

Az oroszok vélhetően ezért is vették célba a várost, hogy mutassák, nem minden kockázat nélküli gabonát szállítani Ukrajnából azután, hogy Moszkva felmondta az ENSZ-szel és Törökországgal kötött gabonaegyezményt. Egyelőre nincs információ arról, hogy az orosz csapásnak voltak-e áldozatai, ugyanakkor Volodimir Zelenszkij szerint az „orosz terroristák” a globális élelmiszerbiztonság ellen intéztek támadást.

Az oroszok tettét elítélte Klaus Iohannis román államfő is, mivel a támadás a román határ mellett történt, alig 15 kilométerre Tulceától. „Ezek háborús bűnök, amelyek abban korlátozzák Ukrajnát, hogy az élelmiszereket eljuttassa a világ más országaiba, ahol szükség van rájuk” – írta közösségi oldalán a román elnök.

Az Agerpres román hírügynökség a dél-ukrajnai katonai parancsnokság közleményét idézve azt írta, hogy Oroszország az éjszaka három órán keresztül iráni gyártású Sahid-136-os drónokkal támadta a Duna partján található Izmail kikötői infrastruktúráját, a távirányítású repülőgépek közül négy elérte célját.

A román média felidézte: ez a második orosz dróntámadás, amely Románia és a NATO határától néhány száz méterre lévő ukrán Duna-parti kikötői célpontok ellen irányult, miután múlt hétfőn Izmail, és a romániai Galac városától 13 kilométernyire lévő Reni kikötője ellen intézett dróntámadást az orosz hadsereg.

HVG