Világ: Ukrajna megtámadta az oroszok novorosszijszki haditengerészeti támaszpontját

Világ: Ukrajna megtámadta az oroszok novorosszijszki haditengerészeti támaszpontját

Az ukránok tengeri drónokat vetettek be, melyeket az orosz hadihajók megsemmisítettek.

Háború Ukrajnában

„Különleges katonai műveletnek” nevezett nyílt háborút indított Vlagyimir Putyin Ukrajna ellen. A harcok 2022 február óta tartanak, a Nyugat fegyverszállításokkal és gazdasági szankciókkal nehezíti az oroszok előrenyomulását. Cikksorozatunkban minden fejleményről beszámolunk.

Tengeri drónokkal indított támadást Ukrajna a Novorosszijszk közelében működő orosz haditengerészeti támaszpont ellen péntek kora reggel, közölte az orosz védelmi minisztérium. A közlés szerint a drónokat az orosz hadihajók megsemmisítették.

A fekete-tengeri kikötőváros, Novorosszijszk az orosz tengeri export fontos központja. A dróntámadás után a kikötőben ideiglenesen minden hajóforgalmat leállítottak, számolt be róla a Kaszpi-tengeri Csővezeteket felügyelő konzorcium, mely olajterminált üzemeltet a kikötőnél, és a kazah nyersolaj fő exportőre. A vállalat szerint infrastruktúra nem sérült meg, a tankerhajók olajjal való feltöltése pedig folytatódik.

Az orosz közösségi oldalakon a felhasználók arról számoltak be, hogy robbanásokat és puskaropogást hallottak péntek kora reggel.

Ha a támadás tényét független források megerősítik, akkor ez lesz az első ukrán támadás, melyet Oroszország egyik fő kereskedelmi kikötője ellen indítottak a háborúban.

(Reuters)

HVG