Világ: Már majdnem 4500 embert evakuáltak az elszabadult erdőtüzek miatt Tenerifén

Világ: Már majdnem 4500 embert evakuáltak az elszabadult erdőtüzek miatt Tenerifén

A tűzoltók szerint a lángok kontrollálhatatlanná váltak.

Tovább pusztítanak az erdőtüzek Tenerifén, csütörtökön már közel 4500 embert utasítottak arra, hogy hagyják el a sziget településeit és kempingjeit. A szerdán elszabadult lángok már legalább 6425 hektárnyi területet égettek fel, a tűzoltók pedig „kontrollálhatatlannak” írják le a tüzeket.

A régió vezetője, Fernando Clavijo azt mondta, ez az elmúlt 40 éve legösszetettebb tűzvésze a Kanári-szigeteken. Szerinte versenyt futnak az idővel, mert hétvégén ráadásul még tovább emelkedik a hőmérséklet.

A Teidétől délre repülőgépes oltással sikerült már ugyan megfogni a tűz terjedését, de a vulkanikus hegy északi oldalán továbbra sincsenek kontroll alatt a lángok.

Az evakuáltak ezrei mellett több mint 3800 embert pont az ellenkezőjére utasítottak: arra, hogy ne hagyják el a lakhelyüket. A hegyekbe vezető utakat lezárták, de a sziget két repülőtere a hírek szerint a megszokott módon működik.

Az oltásban 350 tűzoltó és katona, valamint 17 vízzel megrakott repülőgép vesz részt. A Kanári-szigeteken az elmúlt hetekben hőhullámos volt az időjárás, nagy területek száradtak ki, ettől terjednek ennyire könnyen az erdőtüzek.

Tele van a nyár tűzvészekkel, nemrég Görögországban kellett ezreket evakuálni a lángok elől, de a nyár eddigi legpusztítóbbja Maui szigetén söpört végig, porrá égetve Lahaina történelmi városát, és legalább 106 áldozatot hagyva maga után.

(Sky News)

HVG