Tech: Megtalálták az agysejtet, amit megpiszkálva alvás nélkül sem leszünk fáradtak

Tech: Megtalálták az agysejtet, amit megpiszkálva alvás nélkül sem leszünk fáradtak

Egérkísérletekkel jöttek rá a Washingtoni Egyetem kutatói, hogy az agyban lévő asztrocitasejtek sokkal hasznosabbak, mint eddig gondolták.

Általában ha valaki hosszabb ideig marad fenn a szokásosnál, akkor fáradtságát extra alvással kell kipihennie. A Washingtoni Állami Egyetem kutatói már nem feltétlen vallják ezt a nézetet. Ugyanis miután aktiválták a kísérleti egereik agyában lévő asztrocitasejteket, az állatok úgy tudtak a szokásoshoz képest további hat órán át ébren maradni, hogy az nem eredményezett különösebb igényt a plusz alvásra – derül ki a The Journal of Neuroscience című tudományos lapból.

A kutatás azért is érdekes, mert bár régóta tudni az asztrociták létezéséről, sokáig nem övezte őket nagy figyelem. Ennek oka, hogy a tudósok úgy vélték, csupán kötőanyagként van rájuk szükség az agyban.

Az egyetem korábbi kutatásai azonban kimutatták, hogy ennél jóval fontosabbak: szerepet játszanak az alvásban a kalciumjelzésként ismert folyamat révén. Emellett arra is sikerült rávilágítani, hogy fontos szerep jut nekik a rágcsálók időérzékének szabályozásában, a legújabb kutatások szerint pedig a testmozgás agyra gyakorolt hatásának közvetítésében, valamint a gyulladás szabályozásában is fontos szerep hárul rá – írja a New Atlas.

Ezúttal a kutatók aktiválták a sejteket az egerek agyának azon részén, ami az alváshoz kapcsolódik. A kísérletbe bevont egerek hat pluszórán át voltak ébren, míg társaik aludtak, ám kiderült, ez náluk semmilyen extra fáradtsággal vagy tompultsággal nem járt.

A kutatók szerint az eredmény megnyitja az utat azon kísérletek előtt, melynek végén a jövőben egy beavatkozással lehetne enyhíteni az alváshiány okozta fáradtságot. Ez segíthet például az éjszakai műszakban dolgozóknak, vagy épp a harctéren a katonáknak, de az alváshiányban szenvedők számára is megváltás lehet.

Korlátlan ébrenlétet persze ez sem tesz lehetővé, hiszen a szervezetnek valamikor regenerálódnia is kell.

A kutatók a jövőben tovább tesztelik majd az egereket, hogy kiderüljön, más területen, például az tanulás, a memória, a figyelem vagy az immunválasz kiváltása esetében van-e valamilyen szerepe az asztrocitáknak.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos felfedezésekről is hírt adó Facebook-oldalát.

HVG