Derült égből csap le a német kamikaze

Derült égből csap le a német kamikaze

LMA
2023. augusztus 28. hétfő. 9:23

Idén július második felében jelentette be a Rheinmetall, hogy 2024-től kezdődően kamikaze drónokat szállít a Magyar Honvédségnek. Az ügylet értéke néhány száz millió euró, s az utolsó tételek 2025-ben kerülhetnek hadseregünk kelléktárába.

A HERO néven ismert termékcsalád tagjai a szakszóval kifejezett keringő lőszerek, közkeletűbb nevükön az öngyilkos- vagy kamikaze drónok közé tartoznak. E termékek közelebb állnak az okos lövedékekhez, mint a repülőgépekhez, mivel kizárólag egyszer használatosak. A szerkezet a célzóna felett köröz s e közben azonosítja és követi az ellenséget, s mindemellett elemzi a lehetséges célpontokat. A drón az ellenség leleplezését követően becsapódik és közben maga is megsemmisül. A Rheinmetall Hero-drónjai szárazföldön, tengeren vagy akár levegőből indítva is bevethetők.

A 30-as jelű kivitel az UVision Air Ltd. kínálatából

A 30-as jelű kivitel az UVision Air Ltd. kínálatából

Fotó: Geoffroy van Der Hasselt / AFP

A német vállalat a HERO-t az izraeli UVision Air Ltd. védelmi technológiai céggel kötött együttműködési megállapodás keretében alkotta meg. A család hat tagból áll, azt azonban hivatalosan nem közölték, hogy hazánk melyikből vásárolt be.
Az egyes verziókat számokkal különböztetik meg egymástól – azaz létezik 30, 90, 120, 400, 900 és 1250 jelű drón is. A harci tömegük, azaz a fedélzeten hordozott robbanóanyag mennyiségének függvényében a legapróbb fél, míg a legnagyobb félszáz kilogrammot tud célba juttatni. A legegyszerűbb kivitel tizenöt, míg a legerősebb kétszáz kilométeres hatótávval bír – ugyanakkor a „szárnyalási képességük” harminc perctől tíz óráig terjed. Motorjuk elektromos és belsőégésű, a csekélyebb súlyúak vetőcsőből, míg a nagyobbak indítósínből bocsáthatók az útjukra.

Egyes sajtóinformációk szerint a Magyar Honvédség kelléktárába a HERO 120-as kerül, melynek harci tömege 4,5 kilogramm, bevetési ideje egy óra és a hatótávolsága hatvan kilométer körül alakul. E változatnak elektromos a motorja és vetőcsőből indítják.

Az üzem 400-as jelű öngyilkos eszköze egy kiállításon

Az üzem 400-as jelű öngyilkos eszköze egy kiállításon

Fotó: Geoffroy van Der Hasselt / AFP

Legyen akár hogy is, annyi elmondható, a beszerzéssel hadseregünk egy igen előkelő ligába kerül, hiszen például az Egyesült Államok és Izrael is rendszeresítette már. (Az USA egyébként pont azt (?) a 120-as verziót, amit – állítólag – mi is.)

A rendszer a gyalogságot vagy a mozgásban lévő könnyű járműveket épp úgy veszélyeztetni képes, mint a páncélosokat, önjáró tüzérséget, erődített fedezékeket vagy a légvédelmi rendszereket, de a kritikus infrastruktúra elemei  – például ivóvíz, áram- és gázellátás, mobiltornyok vagy központok – részbeni vagy egészbeni pusztítására is alkalmazható. Azaz minden túlzás nélkül kijelenthető, hogy fajsúlyos előnyöket kínál a modern hadviselés során. Relatíve könnyű tömege és kezelhetősége okán rendkívül gyorsan bevethető, sőt, a már meglévő katonai kommunikációs eszközökhöz integrálva a parancsnokságtól a földön tartózkodó katonákig bárki irányíthatja.

Írta a Magyar Hírlap