Szabó László: Együtt erősebben, mint valaha

MH/MTI
2023. augusztus 28. hétfő. 17:40
Frissítve: 2023. augusztus 28. 17:59

A Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnöke ezt hétfőn, a budapesti Francia Intézetben megtartott sajtótájékoztatón jelentette ki. Szabó László hozzátette: a cél az, hogy minden idők legnépesebb csapatával – ehhez legalább 53 sportoló részvétele szükséges – minden idők legeredményesebb magyar paralimpiai szereplését érjék el Párizsban. Ennek elérése érdekében az „Együtt erősebben, mint valaha” szlogent választották.

Amint Julie Thisse, a házigazda francia nagykövetség első tanácsosa elmondta, hétfőn elkezdték a visszaszámlálást Párizsban, ahol 365 nap múlva csaknem 180 ország 4400 sportolója 22 sportágban és 594 versenyszámban méri majd össze tudását. Kitért arra, hogy azért is támogatják a magyar csapatot, mert erősíti a két ország közötti kapcsolatokat.

Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár arról beszélt, hogy az államtitkárság számára kiemelten fontos a parasport. Mivel nem szeretnék, hogy a versenyzők bármiben hiányt szenvedjenek, ezért 2023-ra 300 millió forinttal megnövelték a Magyar Paralimpiai Bizottság támogatását, és azt ígérte, hogy a jövőben is minden szükséges forrást biztosítani fognak.

Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára utalt arra, hogy a kiemelt sportágfejlesztési programban is odafigyeltek a parasportolókra, és reméli, hogy Párizsban még sikeresebbek lesznek, mint Tokióban.

A rendezvény keretében három támogatói oklevelet nyújtott át Szabó László. Az elsőt Mager Andreának, a Szerencsejáték Zrt. vezérigazgatójának, aki bejelentette, hogy a párizsi paralimpia idején a társaság életében először a magyar parasportolók szereplésére is lehet majd fogadásokat kötni.

A második oklevelet Székely Dávid, az M4 Sport csatornaigazgatója vehette át. Elmondta, hogy az MTVA kiemelten fogja kezelni a paralimpiát, a közvetítési jogokat már megszerezték, és kilenc fővel utaznak majd ki a 2024. augusztus 28. és szeptember 8. között zajló játékokra. Ugyancsak támogatói oklevelet kapott Szöllősi György, az MPB másik médiapartnerének, a Nemzeti Sportnak a főszerkesztője, a Magyar Sportújságíró Szövetség elnöke.

A rendezvényen részt vettek a korábbi magyar paralimpiai bajnokok, többek között a háromszoros győztes kerekesszékes vívó, Szekeres Pál, aki elárulta, hogy pályafutása során Budapest után Párizsban versenyzett a legtöbbet. Ugyancsak jelen voltak a Párizsra már kvótát szerzett versenyzők, köztük három aktív paralimpiai bajnok, Ekler Luca paraatléta, valamint Pap Bianka és Konkoly Zsófia paraúszók.

Írta a Magyar Hírlap