Tech: A világon először: papírszerű kijelzős telefonok kerülnek piacra

Tech: A világon először: papírszerű kijelzős telefonok kerülnek piacra

A hagyományos telefonkijelző és az e-papír előnyeit ötvözik a TCL új telefonjai, amelyek hamarosan az európai boltokba kerülnek. Persze volt honnan merítenie a gyártónak: már kiadott hasonló technológiájú laptopokat és tableteket.

A TCL bejelentette a világ első olyan okostelefonjait, amelyek papírszerű kijelzővel (TCL 40 NXTPAPER és TCL 40 NXTPAPER 5G) rendelkeznek. (A koncepciót már a januári CES 2023 szakkiállításon megismerhette a világ.) Mindkét telefon tartalmaz egy érzékelőt, amely beállítja a kijelző fényerejét és színhőmérsékletét, hogy optimalizálja a megjelenést a környezet és a napszak alapján. Csökkentett kékfény-kibocsátásukkal a szem kényelmét szolgálják. A szóban forgó kijelző-technológia annyiban nem új, hogy korábban már megjelent a TCL NxtPaper táblagépein és laptopjain.

A készülékek felhasználói felülete (NXTPAPER UI) képes váltani a színes és a fekete-fehér mód között – ez utóbbi akkor lehet hasznos, ha a telefont olvasásra használják. Színes üzemmódban pedig az új technológia megőrzi az eredeti színegyensúlyt. Mindkét okostelefon tükröződésmentesítő funkciót kínál azáltal, hogy papírszerű matt hatású textúrát hoz létre, de legalább ennyire fontos, hogy kijelzőn nem kenődnek el az ujjlenyomatok.

A készülékek hardverszempontból eltérőek. A nem 5G-s modell 6,78”-es FHD+ kijelzővel, MediaTek Helio G88 processzorral, 256 GB tárhellyel, 8 GB RAM-mal, kettős hangszóróval, 32 megapixeles előlapi kamerával és hármas kamerarendszerrel (50 MP + 5 MP + 2 MP) érkezik. 199 euróba (nagyjából 75 ezer forintnak megfelelő összegbe) fog kerülni, amikor idén szeptemberben megjelenik Európában.

Az 5G modell 6,6”-es, HD+ kijelzőt kap, emellett 256 GB tárhely és 6 GB-nyi RAM kerül bele. MediaTek Dimensity 6020 processzor hajtja. Ugyancsak hármas kamerarendszere lesz (50 MP + 2 MP + 2 MP), és 8 MP-es lesz az előlapi kamerája. Az ára 249 euró (körülbelül 95 ezer forint) lesz, amikor októberben felkerül a boltok polcaira.

Mindkét androidos telefon 5000 mAh-s akkumulátorral működik, de a 4G-s modell támogatja a 33W-os vezetékes töltést, míg az 5G-s verzió csak a 15W-osat. Ami viszont kedvező: mindkét készüléknek van 3,5 mm-es fejhallgató-csatlakozója.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

HVG