Dupla rajtbaleset és kettős Aprilia-győzelem

Dupla rajtbaleset és kettős Aprilia-győzelem

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Óriási tömegbalesettel indult a MotoGP Katalán Nagydíja: a start utáni féktávon Enea Bastianini indította el a dominót azzal, hogy nekiment Johann Zarcónak és vittek magukkal további három ducatist, Marco Bezzecchit, Alex Marquezt és Fabio di Giannantoniót. Az első kombináció után pedig az élen haladó címvédő, Francesco Bagnaiát dobta le magáról a vörös Ducati: óriási highside balesetet szenvedett a vb-éllovas, akinek utána a lábán még Brad Binder is áthajtott. Bagnaia ugyan magánál volt, de a mentőautóban vitték el, aligha úszta meg lábsérülés nélkül.

motogp-crash_1

A versenyt természetesen azonnal piros zászlóval félbeszakították, bő húsz perc szünet után, az eredeti rajtráccsal indult újra a viadal – igaz, Bagnaia és a baleset elindításáért hosszúkörös büntetéssel sújtott Bastianini nem tudott felállni a rajtrácsra, mindkettejüket előbb az orvosi központba szállították, majd a közeli kórházba szállították. A többi érintett viszont ott volt a rajtrácson.

Ezzel Aleix Espargaro találta magát a rajtrácson az első pozícióban, a piros lámpák kialvása után viszont Jorge Martin tört az élre, akit azonban elég hamar elkapott Maverick Vinales. Nem sokáig kellett várni arra sem, hogy Espargaro is visszaelőzze a Pramac Ducati spanyolját, sőt nem sokkal később az RNF Aprilián ülő Miguel Oliveira is átlépte őt – a negyedik körben már három apriliás haladt a dobogós pozíciókban. Hátrébb két KTM is elhullott műszaki hiba miatt: Pol Espargarónak és Brad Bindernek ért véget idejekorán a versenye – később pedig az RNF-es Raul Fernandez is hasonló sorsra jutott.

motogp-espargaro-barcelona-aprilia

Espargaro hamar két-három tizedmásodpercre felzárkózott a csapattárs Vinales mögé, de támadást nem indított ellene. Oliveira azonban nem dőlhetett hátra a harmadik helyen, Martin ugyanis nem szakadt le róla és a táv harmadánál vissza is előzte a portugált a pramacos. Szinte ugyanekkor hirtelen egy másodperc fölé ugrott a távolság Vinales és Espargaro között is, vélhetően utóbbi kisebb hibájának köszönhetően. A szombati sprint győztese persze nem adta fel, apránként újra közeledni kezdett kollégájára.

A hajrára aztán utol is érte Espargaro Vinalest, négy körrel a vége előtt pedig egy kemény manőverrel át is vette a vezetést, míg ellenfelének a pályát is át kellett vágnia. Ezzel a harc eldőlt: Espargaro idei második győzelmét aratta, Vinales második helye révén pedig kettős diadalnak örülhetett az Aprilia. Martin tette teljessé a dobogót, míg a negyedik helyre a fináléban az ő csapattársa, Zarco lépett fel Oliveira megelőzésével. Alex Marquez lett a hatodik, Fabio Quartararo erős versenyt futva a Yamahával a hetedik, míg a top 10-be Jack Miller, Fabio di Giannantonio és Augusto Fernandez fért még be. A VR46-osok kiszorultak onnan, Marc Marquez pedig legjobb hondásként a 13. pozícióban futott be.

Folytatás egy hét múlva Misanóban, a San Marinó-i Nagydíjjal.

A futam végeredménye:

motogp-barcelona-futam

formula.hu