Lemondott a görög tengerhajózási miniszter egy halálos kompbalesettel kapcsolatos nyilatkozata miatt

Lemondott a görög tengerhajózási miniszter egy halálos kompbalesettel kapcsolatos nyilatkozata miatt

MH/MTI
2023. szeptember 11. hétfő. 17:12

Miltiádisz Varviciotisz az X (korábban Twitter) közösségi portálon jelentette be lemondását hétfőn.

A közösségi médiában megjelent videófelvétel tanúsága szerint a legénység szóváltásba keveredett a férfival a hajótat rámpáján, miközben a komp éppen kifutott az Athén melletti pireuszi kikötőből a Kréta szigetén fekvő Hérakleión felé.

Varviciotisz múlt héten közölte: a férfi, aki először érvényes jeggyel szállt fel a kompra, ismeretlen ok miatt váratlanul leszállt a hajóról, majd megpróbált ismét a fedélzetre lépni, és ekkor lökték vissza, amitől a tengerbe esett, amikor a komp elindult. Az utasok kiáltozása ellenére, akik látták a férfit a vízben, a komp menetrend szerint elhagyta a kikötőt, a férfi pedig megfulladt, mert senki nem sietett a segítségére.

A férfi halála felháborodást, tiltakozást és tüntetéseket váltott ki Görögországban, és Varviciotiszt éles bírálatok érték, mert a görög televízióban tett nyilatkozatában láthatóan a hajó legénységével rokonszenvezett.

A tárcavezető később bocsánatot kért, és hangsúlyozta, hogy megjegyzéseit félreértették.

„Egyre dühödtebb hangvételű támadássorozat célpontjává váltam – közölte lemondásának bejelentésekor. – Antonisz Kárgiotisz halála, amelyet a Blue Horizon komp legénységének tagjai okoztak, mindannyiunkat megrázott. Semmilyen módon nem tettem egyenlőségjelet az áldozat és az elkövetők közé. Semmilyen módon nem akartam kisebbíteni a hajótulajdonos vállalat felelősségét, amelyet a cég továbbra sem hajlandó elismerni” – tette hozzá.

A miniszter néhány órával azt követően jelentette be lemondását, hogy az ügyészség büntetőjogi vádat emelt, és elrendelte a Blue Horizon kapitányának és a legénység három tagjának előzetes letartóztatását: előbbit emberi élet tengeri veszélyeztetésének, utóbbiakat emberölés megalapozott gyanújával.

A tárcavezető utódja Hrísztosz Sztiliánídisz parlamenti képviselő, a klímaválságért és polgári védelemért felelős korábbi miniszter (2021–2023) lesz – közölte Pávlosz Márinákisz görög kormányszóvivő hétfői sajtótájékoztatóján.

Írta a Magyar Hírlap