Birkózó-vb: Ligeti Dániel bravúros győzelemmel egy lépésre a kvótától

Birkózó-vb: Ligeti Dániel bravúros győzelemmel egy lépésre a kvótától

MH/MTI
2023. szeptember 17. vasárnap. 13:42

A szombathelyiek ötszörös Európa-bajnoki dobogós versenyzője szombaton három mérkőzést vívott és ezeken, a negyeddöntőjének utolsó két percét leszámítva, szinte tökéletesen birkózott. A türkmén Zjamuhammed Szaparovot 5–0-ra, az üzbég Szardorbek Holmatovot pedig technikai tussal, 11–0-ra verte, majd az irániak 2021-es vb-győztese, Amir Hosszein Zare ellen a negyedik perc végén 4–1-es előnybe került. A folytatásra azonban elfogyott az ereje és végül 11–4-re kikapott.

Az iráni aztán az elődöntőben legyőzte a törökök sztárját, a címvédő Taha Akgült, így vigaszágra segítette a magyar nehézsúlyút is, akinek a vasárnap délelőtti programban egy meccset kellett nyernie a helyosztóhoz. Az az egy meccs viszont a lehető legnehezebbnek ígérkezett. Ugyanis Bánkuti Zsolt szövetségi kapitány, és Ligeti edző öccse, Richárd is elmondta szombaton, hogy vasárnap szinte biztosan a fehérorosz Dzjanisz Hramjankov lesz a rivális, akitől a Haladás kiválósága legutóbb kikapott.
   
Az első menetben sokáig nem mutatták meg valós tudásukat a felek, a meddő állóharcot pedig a fehérorosz figyelmeztetésével törte meg a mérkőzésvezető, ám Hramjanov a következő fél percben sem tudott akciót csinálni, így Ligeti került előnybe (1–0). A szakasz utolsó percében aztán Hramjanov kezdeményezőbbé vált, egy szép indításból levitte a magyar sportolót és mögékerült (1–2), amivel előnnyel mehetett pihenni.
   
Amilyen rosszul zárult az első három perc, olyan rosszul indult a második, legalábbis annak az első percében Hramjanov egyértelműen meggyőzőbbnek tűnt és egy kiléptetéssel 3–1-re növelte előnyét. Talán a fehérorosz ekkor már nyeregben érezhette magát kissé, Ligeti Dániel viszont még korántsem tekintette lezártnak a csatát, intenzívebb birkózásra váltott és a második perc elején fejlefogásból lábra ment és levitte Hramjanovot (3–3). Ezzel már ő volt kedvezőbb helyzetben, a fehérorosznak pedig menni kellett előre, de indításait Ligeti rendre védte, majd a meccs utolsó percének elején ismét le tudta fogni Hramjanov fejét, onnan pedig újra ki tudta venni a lábát és mögékerült (5–3), szinte lemásolta korábbi akcióját, de ezúttal egy pörgetést is bemutatott (7–3), amivel gyakorlatilag lezárta az összecsapást.
   
„Előzetesen sokat beszéltünk Bánkuti Zsolttal és öcsémmel, hogyan lehetne megnyerni ezt a meccset, mert nem akartam, hogy ez legyen karrierem utolsó világbajnoki meccse és sikerült. Benne vagyok a világ hat legjobb nehézsúlyú birkózójában, innentől bármi történik, elégedett leszek” – mondta a vegyeszónában néhány perc pihenést követően a 33 éves klasszis, aki a 18 órakor kezdődő helyosztók során a riói olimpiai bajnok Taha Akgüllel csap össze a bronzéremért, és ha kikap, akkor a program legvégén a másik bronzmeccs vesztesével mérkőzik meg a párizsi kvótáért.
   
A szerb fővárosban kategóriánként öt, összesen pedig 90 olimpiai kvóta talál gazdára. Minden ötkarikás súlycsoportban a négy érmes, illetve a két ötödik különcsatájának győztese szerez indulási jogot hazájának a jövő évi játékokra.

Juhász Balázs győzelemmel debütált

Magyar szempontból remekül, a szabadfogásúak 92 kilogrammos kategóriájában szereplő Juhász Balázs győzelmével kezdődött meg a belgrádi olimpiai kvalifikációs birkózó-világbajokság második versenynapja.

   
A 28 éves magyar sportoló karrierje első felnőtt világversenyén szerepel és a bemutatkozása kiválóan sikerült, ugyanis fordulatos meccsen verte a kínai Szun Hsziaót.
   
A mérkőzés első menetének feléig meddő állóharcot vívtak a felek, majd a kínait figyelmeztették passzivitásért, amire ő azonnal lábra támadt és kiléptette riválisát (0–1). A folytatásban is a kínai volt a kezdeményezőbb, de a szakasz hajrájában mégis Juhász csinált akciót egy nagyon szép levitellel (2–1).
   
A második három percet egyértelműen Szun kezdte jobban, többször is megindult lábra, s ezek egyikéből sikerült mögékerülnie (2–3), így fordított. Juhász Balázs ezek után fokozatosan átvette a kezdeményezést és a meccs utolsó percére fordulva egy energikus páros lábratámadással ledöntötte a kínai birkózót (4–3), aki aztán összecsapás végéig folyamatosan támadott. Szun egyszer ki tudta léptetni Juhászt és egyenlített, de a 4–4 a nagyobb értékű akciók miatt a magyarnak kedvezett, aki az utolsó másodpercekben megőrizte előnyét és bejutott a nyolcaddöntőbe.
   
A vasárnapi programban még két magyar érdekelt: Ligeti Dániel a 125 kg vigaszágán a fehérorosz Dzjanisz Hramjankovval csap össze a bronzmérkőzésért, míg Kuramagomedov Murad a 74 kilogrammosok között a 32 között kezd.

Írta a Magyar Hírlap