Szijjártó Péter orosz és iráni kollégája mellett a TÁSZ külügyminisztereivel is tárgyal New Yorkban + VIDEÓ

Szijjártó Péter orosz és iráni kollégája mellett a TÁSZ külügyminisztereivel is tárgyal New Yorkban + VIDEÓ

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető elmondta, hogy a TÁSZ munkareggelijének keretében azeri hivatali partnere beszámolót fog tartani a hegyi-karabahi fejleményekről. Mint elárulta, ő maga csütörtökön már váltott néhány szót Ceyhun Bayramovval, aki arról számolt be, hogy megegyezés született az örmény csapatok kivonásáról, és jó esély van a béke megteremtésére a régióban.

„Olyan sok biztonsági kihívás éri a világot, hogy ha ezek a fegyveres konfliktusok egybeérnek, akkor az egy globális jellegű, akár harmadik világháború kitörésével is fenyegethet” – figyelmeztetett.

„Tehát nekünk az jó hír, ha a világ különböző pontjain a fegyveres konfliktusok megoldódnak, és a béke veszi át a helyét a háborúnak és a szenvedésnek. Most erre a karabahi térségben jó esély kínálkozik” – húzta alá.

Mindezzel összefüggésben arra is kitért, hogy előző nap több álhír jelent meg a helyzetről szóló európai uniós nyilatkozat ügyében. „Az igazság, hogy Magyarország és több más tagállam is tett észrevételeket és javaslatokat a közös nyilatkozathoz, de nem jött létre konszenzus, ezért az EU főképviselője a saját nevében adta ki azt” – tudatta.

„Magyarország álláspontja itt is egyértelmű: háború helyett békére van szükség, hosszú évtizedek után itt az ideje annak, hogy véget érjen a karabahi emberek szenvedése. Ezen egyoldalú nyilatkozatok nem segítenek, viszont az ENSZ kiváló alkalmat ad arra, hogy ezeket személyesen lehessen megbeszélni” – tette hozzá.

Szijjártó Péter közölte, hogy török kollégájával át fogják tekinti a kétoldalú energetikai együttműködés állását, aminek kapcsán fontos a szoros nukleáris együttműködés, illetve a megkötött földgázvásárlási szerződés. Utóbbi keretében jövőre először török forrásból is gáz érkezhet hazánkba, emellett pedig az azeri szállítási mennyiség bővítésének lehetőségeiről is tárgyalni fognak.

Továbbá kiemelte, hogy meg fogja neki köszönni a segítséget abban, hogy a magyar mentőcsapatok el tudtak jutni a természeti katasztrófa sújtotta Líbiába, hogy részt vegyenek a munkálatokban.

A miniszter közölte, hogy iráni hivatali partnerével is egyeztetni fog. Biztató momentumnak nevezte az elmúlt évekből, hogy majdnem sikerült megállapodni a nukleáris megállapodás újjáélesztéséről, végül azonban ez meghiúsult.

„Ha Irán kívül van a nemzetközi közösségen, a megbízható partnerek körén, az mindig okoz egy olyan bizonytalanságot a Közel-Keleten, amely magával hozza annak a lehetőségét, hogy egy újabb biztonsági vagy fegyveres típusú konfliktus törhet ott ki” – mutatott rá.

„Tehát mi itt is a párbeszéd hívei vagyunk” – mondta, érintve azt is, hogy Magyarország a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) kérésére részt vesz a programban, amelynek fő célja az iráni nukleáris kapacitások békés célú felhasználásának elősegítése.

Szijjártó Péter végezetül tudatta, hogy Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel is találkozni fog, akivel főként arról fog beszélni, hogy mi szükséges ahhoz, hogy a szomszédságban végre újra béke legyen.

„Mi azt szeretnénk, ha vége lenne az öldöklésnek. Mi azt szeretnénk, ha több ember nem halna meg, ha minél előbb béketárgyalások indulnának meg egy fegyverszünet adta lehetőséget kihasználva” – jelentette ki.

„A háború mindenkinek rossz, főleg mindenkinek rossz Európában, hiszen a háború árát fizeti egész Európa. Fizetik azok a magyar emberek is, akiknek semmi közük nincsen ehhez a háborúhoz, semmi felelősségük nincsen abban, hogy ez a háború kitört” – mondta.

„Azt látom itt a külügyminiszter kollégákkal való konzultációk során a világ minden tájáról, hogy a világnak elege van már a háborúból. Mindenki azt szeretné, hogy béke legyen” – összegzett.

Objektum doboz

Írta a Magyar Hírlap