Ukrajna kevesebb mint 0,25 százalékát szabadította fel a területeinek

Ukrajna kevesebb mint 0,25 százalékát szabadította fel a területeinek

Minden erőfeszítésük és az orosz védelmi rendszer egy szakaszának áttörése ellenére az ukránok kevesebb mint 0,25%-át szabadították fel annak a területnek, amelyet Oroszország júniusig elfoglalt. A frontvonal lényegében alig mozdult el – írja az Economist, mely szerint az elmúlt három hónap tapasztalatai alapján nem valószínű, hogy a helyzet a következő hetekben változni fog. Ilyen körülmények között viszont tűzszünetet kérni értelmetlen.

A lap szerzője szerint Vlagyimir Putyin arra vár, hogy a Nyugat elfáradjon, és ha bele is menne a tárgyalásokba, azt csak arra használná fel, hogy erőt gyűjtsön a folytatáshoz. Így, ha az ukránok abbahagyják a harcot, elveszíthetik az országukat.

Ukrajna és nyugati támogatói is kezdik felismerni – olvasható a folytatásban –, hogy ez egy felőrlő háború lesz. De ennek megvívására Ukrajna még nem áll készen; ahogy nyugati partnerei sem. Az Economist szerint a Nyugatnak és Kijevnek most újra kell gondolnia Ukrajna katonai stratégiáját és azt, hogy hogyan működteti gazdaságát. Ahelyett, hogy a cél a győzelem, majd az újjáépítés lenne, a célnak annak biztosításának kellene lennie, hogy Ukrajnának legyen elég kitartása egy hosszú háborúhoz – olvasható a cikkben.

Írta a Magyar Hírlap