A rendőrség fokozta az ellenőrzést a horvát–szlovén határ legkritikusabb részein

A rendőrség fokozta az ellenőrzést a horvát–szlovén határ legkritikusabb részein

MH/MTI
2023. szeptember 27. szerda. 22:29

A tárcavezető – bár biztosított afelől, hogy nem tervezik a horvát határon a belső ellenőrzés visszaállítását –, nem is zárta ki annak lehetőségét. „Soha ne mond, hogy soha” – fogalmazott Poklukar.

Kiemelte: a rendőrség egyes határátkelőhelyek mentén ideiglenes ellenőrzőpontokat állított fel, és ha szükség lesz rá, újabbakat hoznak létre. Ezeken az ellenőrzőpontokon a rendőrök saját belátásuk szerint megállíthatják a gyanús járműveket, és ellenőrizhetik azokat – magyarázta.

Mint mondta, tisztában van azzal, hogy a migrációt nem lehet csak a belső határokon hatékonyan megállítani, hanem a tágabb régióval, és a származási országokkal együttműködve kell kezelni. Szlovénia aktívan részt vesz a közös megoldáskeresésben – tette hozzá.

Úgy vélte: a probléma egyik megoldása az Európai Unió külső határainak hatékony ellenőrzése, ami az egész unió közös felelőssége. Ezzel kapcsolatban a miniszter megjegyezte: Szlovénia nagy elvárásokat támaszt, különösen a Frontex, az Európai Unió határ- és partvédelmi ügynöksége, és a nyugat-balkáni országok közötti megállapodások aláírásával és végrehajtásával kapcsolatban. „Ezek a megállapodások lehetővé teszik a Frontex bevetését a régióban, hogy támogassa a nemzeti határőrizeti hatóságokat a határőrizetben” – részletezte.

Szlovéniában az illegális határátlépések száma idén meredeken emelkedett, különösen nyári időszakban. A miniszter elmondása szerint a rendőrség eddig valamivel több mint 40 ezer határsértőt tartóztatott fel idén, míg tavaly, az év első nyolc hónapjában csaknem háromszor kevesebbet, alig több mint tizenháromezret. Messze a legtöbb illegális határátlépést az ország délkeleti részén, közvetlenül a horvát határ mellett lévő Alsó-Száva-völgy régióban regisztráltak. A migrációs nyomásnak leginkább kitett települések Rigonce, Dobova és Obrezje.

A szlovén bejelentés heves reakciókat váltott ki Horvátországban. Az ellenzéki pártok a parlamentben a katonaság kivezénylését követelték a horvát-boszniai határra.

Davor Bozinovic horvát belügyminiszter a kormányülést követő sajtótájékoztatón újságírók kérdésre válaszolva elmondta: azzal, hogy Szlovénia rendőri ellenőrzőpontokat állított fel a horvát határ mentén, nem jelenti egyben a schengeni egyezmény felfüggesztését, és a belső határellenőrzés visszaállítását.

Hasonló mélységi ellenőrzéseket Horvátország is foganatosított a kompenzációs intézkedések keretében a határok megszűnése után, amelyek a forgalomban lévő járművek szúrópróbaszerű ellenőrzését jelentik az illegális migráció és az embercsempészet visszaszorítása érdekében – fejtette ki a tárcavezető.

Írta a Magyar Hírlap