Wintermantel: A ropogós százeurósok fizikailag sem férnek bele a ládákba

Wintermantel: A ropogós százeurósok fizikailag sem férnek bele a ládákba

MH/MTI
2023. szeptember 27. szerda. 15:01
Frissítve: 2023. szeptember 27. 15:09

Karácsony Gergely főpolgármester szembemegy a valósággal és a józan ésszel az általa alapított 99 Mozgalom támogatásának ügyében – mondta Wintermantel Zsolt, a Fidesz–KDNP fővárosi frakciójának vezetője szerdán a Fővárosi Közgyűlésben.

Wintermantel Zsolt, a Fidesz-KDNP fővárosi frakciójának vezetője a Fővárosi Közgyűlés ülésén 2023. szeptember 27-én

Wintermantel Zsolt, a Fidesz–KDNP fővárosi frakciójának vezetője a Fővárosi Közgyűlés ülésén 2023. szeptember 27-én

Fotó: MTI/Soós Lajos

 Wintermantel Zsolt napirend előtti felszólalásában arról beszélt: a főpolgármester még mindig azt állítja, hogy „csócsáljuk a jogszerű adománygyűjtést”, és még mindig mikroadományoknak hívja a friss, ropogós, sorszámfolytonosan kötegelt ötven és száz eurósokat, amelyek fizikailag sem férnek bele a ládába.

Karácsony Gergely szembemegy a józan ésszel is, élő ember nincsen, aki elhinné a főpolgármester sztoriját, hogy „ládikákba gyűjtötték Mari nénik és Józsi bácsik kicsi összekuporgatott adományait” – jelentette ki a politikus. Karácsony Gergelynek volt ideje, elmondhatta volna magától az igazi történetet, válaszolhatott volna a kérdésekre, de más utat választott. Karácsony Gergelynek már késő ebben az ügyben, ráégett ez „a ládikás sztori” – mondta Wintermantel Zsolt.

Kijelentette, Karácsony szembemegy az OTP Bankkal és az általa megállapított tényekkel, a feljelentésében foglalt állításokkal, az adóhatósággal, amely nyomozást folytat az ügyben, valamint az újságíró-társadalom azon részével, amely próbálja objektíven látni a dolgokat”. Továbbá a főpolgármester szembemegy azokkal a pártokkal is, amelyek támogatták és a mostani pozíciójába juttatták – tette hozzá a politikus.

Wintermantel Zsolt azt kérdezte a Karácsony Gergelyt támogató pártok jelenlévő képviselőitől: hogyan tudnak jó érzéssel beülni a közgyűlésbe és a főpolgármesteri előterjesztésekről szavazni, miközben ők is „hiteltelennek, elmeszüleménynek, bohózatnak gondolják a főpolgármester szavait”? Majd azt mondta, jó lenne, hogy elgondolkodnának azon, mennyire tisztelik a választókat, a budapestieket, a magyarokat.

Ezt követően a Fidelitas aktivistái az ülésteremben felmutattak egy transzparenst, amelyen Karácsony Gergely és Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnökének képmása volt látható, és az volt rá írva: „Mikroadomány? Kötegelt, friss, ropogós 100€? Ezt ugye már ti sem hiszitek el?” Több másik aktivista nagyméretű 50 és 100 eurós bankjegymásolatot tartott a kezében.

Karácsony Gergely az elmondottakra reagálva arról beszélt: ez a kampány valószínűleg a magyar kampányok történetében a legrészletesebben vizsgált. Az ilyen vizsgálatok, amelyeket „a fideszes kézben lévő igazságszolgáltatásszerű szervek” elvégeznek, mindig a választás után szoktak lezárulni – mondta.

A főpolgármester kijelentette, teljes nyugalommal követi a vizsgálatokat, mert meg fogják állapítani, hogy a létező jogszabályoknak megfelelő módon történt minden. Az mondta, egyetlen egy fillér közpénz sem volt az ellenzék kampányaiban. Ezzel ellentétben az itt felhánytorgatott összegek sokszorosát költötték el feltehetően közpénzből olyan emberek, akik megpróbálják a városvezetést és őt lejáratni – tette hozzá.

Írta a Magyar Hírlap