A NATO növeli a fegyver- és lőszergyártását

A NATO növeli a fegyver- és lőszergyártását

Mivel a NATO-szövetségesek minden tőlük telhetőt biztosítanak Ukrajnának a harcok folytatásához, bizonyos fegyverekből és lőszerekből komoly hiány alakult ki – állapította meg Julian Smith az Európai Politikai Elemzések Központja (CEPA) által szervezett Megnyerni a háborút. Megnyerni a békét című konferencián. 

Smith azzal folytatta: „Ezért a NATO megkezdte a munkát egy általunk védelmi termelésnek nevezett akcióterv kidolgozására, amely a lőszerhiányra összpontosít mind az ukránok, mind pedig az Ukrajnát segítő egyes NATO-szövetségesek esetében.”

Az amerikai nagykövet hangsúlyozta, hogy a szövetség meg kívánja erősíteni a kapcsolatait a magánszektorral annak érdekében, hogy felgyorsítsa gyártási folyamatokat.

„A kérdés, amit a NATO asztalánál hallunk, az, hogy mit tehetünk még az ukrajnai barátainkért. Közös az elkötelezettségünk Ukrajna támogatása iránt. Megértjük, hogy mi forog kockán. Ukrajna nem csak a területét védi. Ukrajna azokat az értékeket védi, amelyeket mindannyian védünk” – hangoztatta.

Smith hozzátette, hogy a szövetségesek egyike sem javasolta az Ukrajnának nyújtott támogatás csökkentését, amelynek támogatása mind a 31 NATO-tagország részéről „vasszilárd és rendíthetetlen”.

Írta a Magyar Hírlap