Nógrádi György: Ha a zaporizzsjai atomerőműben katasztrófa van, Európa egy része megsemmisül

Nógrádi György: Ha a zaporizzsjai atomerőműben katasztrófa van, Európa egy része megsemmisül

A két fél egymást vádolja az erőmű elleni merénylet tervezésével. Arra a kérdésre, hogy mekkora pusztítást végezne a zaporizzsjai atomerőmű felrobbantása, Nógrádi György elmondta: Valószínűleg óriási területen keletkezne katasztrófa. Ez az erőmű a sokszorosa Csernobilnak, ha itt katasztrófa van Európa egy része megsemmisül. Ráadásul a két fél ezzel önpusztítást is végezne.

Nógrádi György kifejtette, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) embereit beengedték az erőműbe, ami nincs aláaknázva, tehát az ukránok nem mondanak igazat. Hozzátette, Moszkva nem készül a zaporizzsjai atomerőmű felrobbantására.

Nem lehet kivédeni egy atomcsapást, nincs annyi föld alatti óvóhely, a jód tabletta nem segít. Ha bekövetkezik a katasztrófa, akkor még mi sem tudjuk kivédeni a katasztrófát. 

Az ukránok naponta bejelentik, hogy az oroszok iskolákat és óvodákat lőnek, míg ők csak katonai létesítményeket, ami nem igaz – mondta a szakértő.

Nógrádi György kifejtette, német felmérések szerint az ukránok robbanthatták fel az Északi-Áramlatot, amit akkor tehettek meg, ha engedélyt kaptak rá. Erről azonban az utóbbi időben nem lehet hallani, mert akkor az ukránokat felelősségre kéne vonni – tette hozzá.

Nem állnak totális háborúban, csak tesztelik a fegyvereiket – válaszolta Nógrádi György arra a kérdésre, hogy az oroszok miért nem semmisítik meg az ukrán reptereket és vasúti vonalakat.

Írta a Magyar Hírlap