Tech: Egy új gyógyszer beszedése felér egy komplett edzéssel, 28 napon át tesztelték egereken

Tech: Egy új gyógyszer beszedése felér egy komplett edzéssel, 28 napon át tesztelték egereken

Elsősorban különböző betegségben szenvedők számára hozhat megváltást egy új készítmény, mely gyakorlatilag kiválthat egy erőteljesebb edzést – úgy, hogy közben nem végeztünk fizikai aktivitást.

Mi lenne, ha egy kemény edzés valamennyi előnyét élvezhetnénk anélkül, hogy ténylegesen mozognánk – csak egy gyógyszert vennénk be? Ez, bár első hallásra kissé sci-finek tűnhet, egy olyan terület, melyen régóta aktívan dolgoznak a kutatók – sőt, egérkísérletek már bizonyították, hogy egy ilyen készítmény gyorsította az elhízott állatok anyagcseréjét, sőt: a tömegük csökkenéséhez és az izomgyarapodáshoz is hozzájárult.

Az egyik ilyen szeren a Floridai Egyetem kutatói dolgoznak, és a rendszeres testmozgás megannyi előnyét szeretnék vele – részben – egy készítménybe sűríteni.

A Journal of Pharmacology and Experimental Therapeutics folyóiratban publikált eredményeik szerint 28 napon át tesztelték egérkísérletekkel a SLU-PP-332 nevű, „edzésutánzó” készítményt.

A gyógyszer úgy működik, hogy utasítja a vázizmokat: hajtsák végre ugyanazokat a változtatásokat, mint amelyeket egy normál edzés során is. Mint azt a tudósok megfigyelték: a kísérleti egerek úgy égettek el több kalóriát, hogy bármilyen szokásukon változtattak volna. Kevesebb zsír is halmozódott fel a testükben.

Ha a készítmény fejlesztése sikerrel zárul, az nagy segítséget jelenthet majd sokaknak, legyen szó az elhízott vagy diabéteszes emberekről, vagy éppen az idősekről – írja az Euronews.

Az embereken történő kipróbálásra azonban még valószínűleg éveket kell várni, a kutatóknak több vizsgálatra van szükségük ahhoz, hogy az alanyok nagy biztonsággal vehessék be a tablettát.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos felfedezésekről is hírt adó Facebook-oldalát.

HVG