Lejárhat az emberi jogi visszaéléséket vizsgáló ENSZ-testület mandátuma Etiópiában

Lejárhat az emberi jogi visszaéléséket vizsgáló ENSZ-testület mandátuma Etiópiában

MH/MTI
2023. október 4. szerda. 23:05

Etiópiában 2020 novemberében tört ki fegyveres konfliktus a Tigré tartomány helyi fegyveres erői és a központi kormányzat között. A fegyveres konfliktus két év után tavaly novemberben tűzszüneti megállapodással ért véget. A polgárháborúban ezrek vesztették életüket, noha az összecsapások során elkövetett bűncselekményekkel – nemi erőszak, önkényes fogva tartások, mészárlások – egymást vádolták a felek, eddig tagadták felelősségüket.

Az Európai Unió javaslata alapján, az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának utasítására 2021 decemberében hozták létre az Etiópiával foglalkozó, emberi jogi szakértőkből álló nemzetközi bizottságot (ICHREE). Az ICHREE feladata elsősorban a polgárháború és azt követő atrocitások összegyűjtése. A szervezet múlt havi közlése szerint Etiópiában még mindig követnek el háborús bűnöket.

Etiópia tagadta, hogy széles körű visszaéléseket követett volna el.

Az etióp központi kormányzat határozottan ellenezte az ICHREE létrehozását, mert szerintük a háborús bűncselekmények és kegyetlenségek felderítése és kivizsgálása az etióp nyomozóhatóságok és igazságszolgáltatás feladata. Az ENSZ mélyen elhibázottnak minősítette az etióp kezdeményezést.

Az ICHREE mandátumát – erős afrikai szembenállás közepette – legutóbb egy évvel, 2023 októberéig tudták meghosszabbítani.

„Ez a vége a történetnek” – közölte Legesse Tulu, az etióp kormány szóvivője szerdán sms-ben a Reuters hírügynökséggel.

Az ENSZ keddi jelentése szerint az északi Amhara-régióban nagy a kockázata az atrocitások folytatódásának, ráadásul Tigrében sem sikerült felelősségre vonni a háborús bűnösöket.

Addisz-Abeba a háború vége óta a kapcsolatok normalizálásán dolgozik, miután a régióba érkező segélyszállítmányokat a konfliktus miatt ideiglenesen fel kellett függeszteni. Az Európai Unió kedden 650 millió euró (252 milliárd forint) fejlesztési segélyt ígért Etiópiának.

Írta a Magyar Hírlap