Ukrajna támogatása a legolcsóbb módja az Oroszország elleni harchoz

Ukrajna támogatása a legolcsóbb módja az Oroszország elleni harchoz

Ollongrent arról kérdezték, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei képesek-e folytatni Ukrajna támogatását „addig, amíg csak szükséges”, tekintettel a washingtoni politikai belharcokra.

„Nem tehetünk úgy, mintha csak várnánk, és megnéznénk, hogyan alakulnak az amerikai választások” – mondta.

„Mert bizonyos értelemben ugyanaz az érdekük. Természetesen Ukrajna támogatása nagyon olcsó módja annak, hogy Oroszország ezzel a rendszerrel ne jelentsen fenyegetést a NATO-szövetségre. És létfontosságú, hogy folytassuk ezt a támogatást”. „Nagyon is érdekünk, hogy támogassuk Ukrajnát, mert ők vívják ezt a háborút, mi nem vívjuk” – jegyezte meg Ollongren.

A miniszter kifejtette, hogy nemrég az Egyesült Államokban járt, és az ottani politikai fejlemények aggodalomra adnak okot, de a nyugat-európaiaknak beszélniük kell amerikai kollégáikkal, és meg kell győzniük őket, hogy maradjanak a pályán.

„Úgy gondolom, hogy sok mindenre képesek vagyunk, és ezt az elmúlt másfél évben be is bizonyítottuk, és az egyetlen dolog, amit tennünk kell, hogy ezt fenntartjuk” – mondta a miniszter, hozzátéve, hogy a Kijevnek nyújtott katonai segítség mértéke meglepte Ukrajnát, Oroszországot, sőt magát a NATO-t is. Az Egyesült Államok és szövetségesei nagy mennyiségű pénzt, fegyvert, lőszert és ellátmányt irányítottak Ukrajnába az Oroszországgal való konfliktus 2022 februári eszkalálódása óta.

Josep Borrell, az EU külügyi vezetője a hét elején nyilvánosságra hozta, hogy az unió eddig 85 milliárd eurót küldött Ukrajnának, ebből több mint 25 milliárd euró katonai támogatás volt.

Az amerikai kiadásokról szóló legfrissebb becslések július végéről származnak, és 46,6 milliárd dollár katonai támogatást, 3,9 milliárd dollár humanitárius segélyt, valamint 26,4 milliárd dollár kölcsönt és készpénzkifizetést jelentettek a kijevi kormány működésének fenntartására.

Moszkva többször figyelmeztetett, hogy a nehézfegyverek és más segélyek szállítása egyenlő az ellenségeskedésekben való közvetlen részvétellel. Washington és Brüsszel azonban ragaszkodik ahhoz, hogy valójában nem vesznek részt a konfliktusban. Oroszország azt mondta, hogy a külföldi fegyverek nem változtatják meg a harcok menetét, és nem fogják Moszkvát eltántorítani attól, hogy elérje céljait Ukrajnában.

Orosz tisztviselők a NATO keleti terjeszkedését nevezték meg az Ukrajnával fennálló konfliktus és a Nyugattal zajló szembenállás egyik fő okaként.

Írta a Magyar Hírlap