Világ: Putyin: Kézigránát darabjait találták a Prigozsinnal egy repülőn ülők holttesteiben

Világ: Putyin: Kézigránát darabjait találták a Prigozsinnal egy repülőn ülők holttesteiben

Az egykori Wagner-vezér repülőgépe augusztus 23-án zuhant le.

Kézigránát darabjait találták a Jevgenyij Prigozsin volt Wagner-főnök halálát okozó repülőgép-szerencsétlenség áldozatainak holttesteiben – közölte Vlagyimir Putyin orosz elnök a Valdaj nemzetközi vitaklub csütörtöki plenáris ülésén Szocsiban.

A Sky News beszámolója szerint Putyin részleteket nem árult el arról, hogyan robbanhatott fel a gránát, csak annyit mondott, a nyomozók alkohol és kábítószer nyomai után kutattak a holttesteken, amikor megtalálták a darabjait.

„Nem volt külső behatás a gépre, ez már bizonyított tény” – tette hozzá Putyin.

Mint beszámoltunk róla, Prigozsin augusztus 23-án, napra pontosan két hónappal azután halt meg a Moszkvától északra történt repülőgép-szerencsétlenségben, hogy sikertelen lázadást vezetett az orosz hadsereg vezetői ellen. A volt Wagner-vezért néhány nappal a halála után temették el Szentpéterváron. Már közvetlenül a légikatasztrófa után felmerült, hogy a Kremlnek köze lehetett a repülőgép lezuhanásához, de Dmitrij Peszkov szóvivő rendre visszautasította azokat a feltételezéseket, amelyek szerint Putyin elnök rendelte volna el a zsoldosvezér meggyilkolását, és „spekulációnak” minősítette az erre vonatkozó célzásokat. Ugyanakkor Moszkva gyorsan egyértelművé tette, nemzetközi vizsgálatról szó sem lehet.

A Jevgenyij Prigozsinnal kapcsolatos cikkeinket ide kattintva olvashatja.

Így lett Putyin kreálmányából közellenség – Jevgenyij Prigozsin portréja

Égő tűzgolyóként zuhant le a levegőből az a magánrepülőgép, amelynek a fedélzetén Jevgenyij Prigozsin is utazott. Prigozsint Putyin kreálmányának tartották, két hónapja viszont elszabadult hajóágyúként viselkedve magát az elnököt is bírálta. Hogyan jutott el idáig, és mit kell tudni róla? Összefoglaljuk.

(Nyitókép: MTI / EPA / Szputnyik / Grigorij Sziszojev)

HVG