Németh Zsolt: Meg kell menteni a közel-keleti békefolyamatot

Németh Zsolt: Meg kell menteni a közel-keleti békefolyamatot

MH/MTI
2023. október 11. szerda. 23:20

Meg kell menteni a közel-keleti békefolyamatot, és el kell kerülni az erőszak elmérgesedését – jelentette ki Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke Strasbourgban, az MTI-nek telefonon nyilatkozva szerdán.

Németh Zsolt a strasbourgi székhelyű, 46 tagországot számláló Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése (PACE) őszi ülésszakának az izraeli-palesztin konfliktusról tartott vitáját követően arra hívta fel a figyelmet, hogy a hétvégén elkövetett terrortámadással „rendkívül nagy veszélybe került” a Közel-Kelet stabilitását szolgáló Ábrahám-egyezmények által elősegített békefolyamat.

 Kijelentette: a Hamász iszlamista terrorszervezet hétvégi támadása az Iszlám Állam nevű terrorszervezet tevékenységére emlékeztetett.

„A Hamász terrorizmusa oly mértékben nyilvánvaló, hogy vitathatatlanná vált: a Hamász egy terrorszervezet” – fogalmazott Németh Zsolt, aki figyelmeztetett ugyanakkor, hogy a Hamász nem azonos a palesztin néppel.

A politikus hangsúlyozta: Izrael államnak joga van önvédelemhez. A látottak nyomán nem lehet kétséges az önvédelemhez való nemzetközi jog teljes körű érvényesítésének elismerése – mondta.

Lefontosabb most az, hogy a Hamász pénzügyi forrásait el kell zárni, és meg kell akadályozni, hogy közvetlenül, vagy közvetetetten uniós támogatások juthassanak hozzá – tette hozzá nyilatkozatában Németh Zsolt.

Írta a Magyar Hírlap