A bolgár kormány túlélte a bizalmi szavazást

A bolgár kormány túlélte a bizalmi szavazást

MH/MTI
2023. október 13. péntek. 22:55

Bulgáriában két héten keresztül útlezárásokkal tüntettek a bányászok és a szénerőművek dolgozói tiltakozva az ellen, hogy a kormány 2038-ig bezárná a szénbányákat és a széntüzelésű hőerőműveket. A szakszervezetek szerint a 6,5 milliós országban nagyjából 120 ezer embert érintenének közvetlenül ezek az intézkedések.

A bizalmatlansági indítványt benyújtó ellenzékiek szerint a kormány elképzelésével gyakorlatilag szétzúzná a szénalapú iparágakat. Bulgáriában jelenleg az elektromos áram mintegy felét szénerőművekben, harmadát pedig atomerőműben állítják elő.

Nikolaj Denkov miniszterelnök a tiltakozások ellenére szeptember végén elküldte a környezetkímélőbb energiaforrásokra való átállás terveit az Európai Bizottságnak. A kormányfő uniós forrásokból fedezné az átállást a zöld energiára.

A bányászok és a szénerőművek dolgozói most aláírásokat gyűjtenek azért, hogy sztrájkot indíthassanak.

A pénteki parlamenti szavazáson a képviselők többsége az indítvány ellen voksolt, vagyis támogatta a júniusban hivatalba lépett kormány hatalmon maradását. Az ellenzéki szocialisták vezetője ugyanakkor jelezte: újabb bizalmatlansági indítványt nyújtanak be, ezúttal a kormány biztonságpolitikájával összefüggésben.

Írta a Magyar Hírlap