Tech: Újra összeszerelik a NASA legendás űrrepülőgépét, és indításra kész pozícióba állítják

Tech: Újra összeszerelik a NASA legendás űrrepülőgépét, és indításra kész pozícióba állítják

A következő hat hónapban újra összeszerelik az Endeavour űrrepülőgépet a két hordozórakétájával. Ha a munka elkészül, ez lesz a világon az egyetlen, indításra kész pozíciójába állított űrrepülőgép-rendszer.

Több mint egy évtized után újra függőleges helyzetbe állítják a korábban már nyugdíjba vonult Space Shuttle űrrepülőgép két hordozórakétáját. Az eszközöket a Mojave légi- és űrkikötőből két kamion szállította át a Kaliforniai Tudományos Központba – számolt be róla fotók kíséretében a Gizmodo.

A két rakétát az Endeavor űrrepülőgéppel együtt a Samuel Oschin Air and Space Centerben mutatják majd be. Az Endeavor az elmúlt 11 évben a Kaliforniai Tudományos Központban volt látható, ám ott vízszintes helyzetben állították ki. Ha elfoglalja végső helyét, akkor ez lesz a világ egyetlen olyan űrrepülőgép-rendszere, amely indításra kész pozícióban áll.

© California Science Center

© California Science Center

Az összeszerelésre a következő hat hónap során kerül majd sor, és ez lesz az első alkalom, hogy nem a NASA létesítményében történik mindez. A folyamat viszont nem lesz egyszerű. Eőször a rakétákat kell felállítani, és megfelelő módon rögzíteni, és csak ezután emelheti egy nagy daru a helyére az űrsiklót.

A 15 emelet magas rakétákat egykoron úgy tervezték, hogy többször is fel lehessen használni őket. Miután útnak indították az űrrepülőgépet, az óceánban landoltak, ahonnan kihalászták, megjavították, majd újra csatasorba állították a rakétákat.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

HVG