A Pentagon volt védelmi stratégája szerint Ukrajna soha nem volt az USA szövetségese

A Pentagon volt védelmi stratégája szerint Ukrajna soha nem volt az USA szövetségese

Ukrajna soha nem élvezte az USA szövetségesének státuszát, ami azt jelenti, hogy Washingtonnak önmagában nem kötelessége megvédeni – érvelt Elbridge Colby, a Pentagon volt védelmi stratégája. A volt tisztviselő, aki jelenleg a The Marathon Initiative nevű agytrösztöt vezeti, a kijevi vezetést a mára már megszűnt afgán kormányhoz hasonlította, amelyet még 2021-ben a tálibok buktattak meg – számolt be az Oroszhírek.

Az X-en (korábban Twitter) szombaton közzétett bejegyzésében Colby, aki 2017 és 2018 között a védelmi minisztérium stratégiáért és haderőfejlesztésért felelős helyettes államtitkáraként dolgozott, azt írta, hogy „Ukrajna nem volt és most sem szövetséges, és soha nem vállaltuk, hogy megvédjük”. Megjegyezte, hogy „az Egyesült Államok szövetségesi hitelessége nem volt játékban”, amikor Oroszország tavaly februárban katonai műveletet indított a szomszédos állam ellen – írták.

A portál szerint egy korábbi üzenetfolyamban Colby megvédte azt az álláspontot, hogy az „afganisztáni kivonulás bukása” kisebb mértékben rontotta Amerika hitelességét, mint azt egyesek állítják. A Pentagon egykori vezető munkatársa azzal érvelt tovább, hogy az Egyesült Államok továbbra is kiállt valódi szövetségesei mellett Európában és Ázsiában, míg az afgán kormány némileg nélkülözhető volt.

Írta a Magyar Hírlap