A Coviddal érvel az Andretti ellen Steiner

A Coviddal érvel az Andretti ellen Steiner

Az FIA néhány hete jelentette be, hogy az új csapatok számára kiírt pályázaton részükről az Andretti Global kapta meg a zöld jelzést. Mindez azonban még nem jelenti azt, hogy érkezhetnek is a Formula-1 mezőnyébe, hiszen még a kereskedelmi jogok tulajdonosával, a FOM-mal is meg kell állapodniuk.

Márpedig ez lesz a nehezebb dió Michael Andrettiék számára, hiszen az F1 a kezdetektől fogva ellenzi a létszámbővítést. Ebben pedig partnerként számíthatnak a jelenlegi tíz istállóra, amelyek már sokféle érvvel igyekeztek alátámasztani a tizenegyedik csapat szükségtelenségét, de elsősorban persze a kevesebb bevétel miatt ellenzik az Andretti felvételét.

f1-steiner-haas-katar-1

Günther Steiner, a Haas csapatvezetője most arra mutatott rá, hogy bármennyire is tűnik úgy, hogy stabil az alakulatok helyzete az F1 egyre növekvő népszerűsége közepette, néhány éve a koronavírus-világjárvány megmutatta, mennyire ingatag alapokon nyugszik mindez:

„A jelenlegi helyzetben stabilak vagyunk, de nem arról van szó, hogy százmilliós profitokat termelnénk. Továbbra is próbáljuk úgy összerakni a büdzsénket, hogy a költségsapkának és minden ilyesminek megfelelően működjünk.”

„Szeretnék visszautalni 2020-ra, amikor emlékszem, hogy ott ültünk a videokonferenciákon, amikor beütött a világjárvány, és négy csapat is feltette magának a kérdést, hogy a következő évben is ott lesz-e a mezőnyben vagy sem. Mindannyian küszködtünk, próbáltunk életben maradni. És rengeteg ember és csapattulajdonos fektette bele a pénzét, hogy életben maradjunk, és azzá tegyék az F1-et, ami ma. Szerintem ebben is van érték.”

f1-haas-katar-1

„Úgy vélem, a legtöbb csapat azt a kérdést teszi fel, hogy miért hígítanánk fel azt, amink most van csak azért, hogy jöjjön valaki más is, miközben az F1 robbanásszerűen növekszik. Mert ki tudja, mi fog történni három-négy év múlva?”

„Ismét visszautalok 2020-ra, amikor a teljes Formula-1 küzdött az életben maradásért, hiszen ha mind a négy csapat kihullott volna, csak hat maradt volna. Miért gyengítenénk meg most? Ha valami ismét történne, a lehető legerősebbnek kell lennünk, annak a tíz csapatnak, amely most itt van és amely átment nehéz időszakokon.”

Steiner hangsúlyozta: nem arról van szó, hogy csak a Haas ellenezné a tizenegyedik csapatot, szerinte a teljes F1 így van ezzel a nagyobb képet vizsgálva, és azt is hangsúlyozta, hogy nem konkrétan az Andrettinek szól az ellenállás, hanem a bővítés ötletének. Arra a felvetésre pedig, hogy az Andretti esetleg új szponzorokat hozhatna a teljes száguldó cirkusznak, a csapatfőnök ismét a sokat emlegetett „hozzáadott értéket” vette elő:

„Hozhatnak, de sok ebben a ha meg a volna. De ha meg tudják mutatni, hogy hoznának valamit, amit elfogadunk, akkor rendben van.”

formula.hu