Gazdaság: Palócz Éva: Idén csak akkor lesz némi gazdasági növekedés, „ha egyesek azt akarják”

Gazdaság: Palócz Éva: Idén csak akkor lesz némi gazdasági növekedés, „ha egyesek azt akarják”

Esélye sincs a magyar gazdaságnak arra, hogy az idén megússza recesszió nélkül – állítják a Kopint-Tárki Zrt. kutatói, akik továbbra is 0,5 százalékos GDP-zsugorodást várnak 2023-ban. A harmadik negyedévben gazdasági növekedésre a már napvilágot látott adatok ismertében egyre kisebb a remény – mondta Palócz Éva, a cég vezérigazgatója a friss gazdasági előrejelzést bemutató sajtótájékoztatón. Ám azt nem zárta ki, hogy a negyedik negyedben már élénkülhet a gazdaság.

Jelen körülmények között félszázalékos GDP-csökkenés simán belefér a forgatókönyvekbe, de ha egyesek azt akarják, hogy pozitív nulla legyen az idén a változás, akkor nem lehet kizárni, hogy annyi lesz – jegyezte meg maliciózusan Palócz Éva a Népszava tudósítása szerint.

A kutató nem vár fordulatot attól sem, hogy szeptemberben az infláció mértéke a béremelkedések üteme alá csökkent, vagyis a reálbérindex újra pozitív lett. Ettől még nem lett több elkölthető jövedelme a háztartásoknak, és nem kezdenek el vásárolni, hiszen a magas árak továbbra is maradtak. Ilyen körülmények között a jövő évi gazdasági bővülés sem tud 2,5 százalékosnál gyorsabb lenni – tette hozzá Palócz Éva.

Novemberben egy számjegyűre, azaz 10 százalék alá csökken az infláció, az év végét 7,5 százalék körüli árindexszel zárhatjuk, az esztendő egészében így 17,7 százalékos lesz a pénzromlás, de jövőre is hat százalék lesz a mutató, ami továbbra is az EU legmagasabb inflációját jelenti. Jövő januárban ráadásul számos áremelés lesz: a kormány növeli az üzemanyagok jövedéki adóját, s januártól vezetik be a visszaváltási díjat, tovább emelik a kiskereskedelmi adót, és ez a két tényező nem segíti az élelmiszerárak csökkenését.

HVG