Palesztin újságíró Gázából: „Érzed a halál szagát az utcán”

Palesztin újságíró Gázából: „Érzed a halál szagát az utcán”

„Ez tényleg nyomorúságos. Egy katasztrófa. Nincs áram. Nincs víz. Nincs kenyér” – mondta Zyara a Sky Newsnak. „Érzed a halál szagát az utcán… A vért az utcán. Az izraeliek mindenhol bombáznak.”

Izrael a Hamász elleni támadások miatt felszólította az embereket, hogy hagyják el a Gázai övezet északi részét, vonuljanak délre.

Samy Zyara és gyerekei is elhagyták az északi részen lévő otthonukat, jelenleg Khan Younisban vannak. Zyara a háború kezdete óta nem járt otthon, és úgy véli, sehol sincs biztonságban. „Mindennap jönnek sebesültek a kórházba. Holttestek a kórházba. Vannak családok, akiket északról evakuáltak, majd itt, délen haltak meg az izraeli bombázások miatt.”

(Kedd este bombatalálat ért egy gázai kórházat, amelyben több mint 500 ember halt meg. Az izraeli hadsereg közölte, nem ő követte el a támadást, majd a nemzetközi sajtó megírta, egy meghibásodott palesztin rakéta csapódott be. Az áldozatok között nagyon sok a gyerek.)

Zyara meglátogatott egy ENSZ-iskolát, ahol egész családok keresnek menedéket, 5000 ember zsúfolódott ott össze. „Nincs vizük inni vagy zuhanyozni. Ez egy katasztrófa” – mondja. „Nem hittem el, amit látok.”

Az, hogy 15 év alatt öt gázai háborút élt át, megviselte, de azt mondja, hogy ez a legnehezebb konfliktus, amelyet eddig átélt. Izrael 17 évvel ezelőtt lezárta a gázai határokat, így a palesztinok számára gyakorlatilag lehetetlenné vált, hogy a fő izraeli átkelőn (ezt Erez-átkelőnek hívják) keresztül elhagyják az övezetet.

Zyara szerint nem a Hamásszal, hanem az izraeliekkel van a probléma. Szerinte attól, hogy az emberek a lezárt gázai határokon belül maradtak, a fiatal generáció frusztrált lett.

„Nincs munka. Nincs jövő. Nincs remény. Az élet és a halál ugyanaz” – mondja. Úgy véli, ez a háború annak a nyomásnak a következménye, amelyet Izrael gyakorolt a palesztinokra.

Izrael azután támadta meg a Hamászt a Gázai övezeben, hogy terroristák október 7-én áttörtek a határon, majd lemészároltak több mint ezer embert, köztük csecsemőket is. Több mint 200 túszt is magukkal hurcoltak.

Írta a Magyar Hírlap