Világ: Libanon felszólította Izraelt, hogy hirdessen 48 órás tűzszünetet

Világ: Libanon felszólította Izraelt, hogy hirdessen 48 órás tűzszünetet

Abdallah Bou Habib libanoni külügyminiszter szerint országa nagyon aggódik amiatt, hogy a háború átterjedhet a régióra.

Abdallah Bou Habib libanoni külügyminiszter arra kéri Izraelt, hogy hirdessen 48 órás tűzszünetet.

Pénteken a CNN-nek elmondta, hogy országa nagyon aggódik amiatt, hogy a háború átterjedhet a régióra. „Tényleg nem akarunk háborút. A kormány nem akar háborút. Párbeszédet folytatunk a különböző csoportokkal. De ez ellenőrizhetetlen, mert minden attól függ, hogy mi történik Gázában” – mondta Bou Habib.

Miközben Izrael a Hamásszal folytatott gázai háború következő szakaszára készül, az Irán által támogatott Hezbollah csoport lövi egymást az izraeli erőkkel a határ túloldalán Észak-Izraelben és Dél-Libanonban.

Pénteken korábban az Izraeli Védelmi Erők szóvivője, Peter Lerner alezredes a CNN-nek úgy nyilatkozott: „Libanon kormánya, mindazért felelős és felelősségre vonható, ami szuverén területén történik. Ez egy szuverén állam. Ellenőrzése alatt tartja határait. Felelősségük annak biztosítása, hogy az olyan terroristák, mint a Hezbollah, egy terrorista hadsereg, ne indítsanak támadásokat Izrael ellen.”

Lerner megjegyzéseire reagálva Habib külügyminiszter azt mondta, hogy Izrael „csak ront a helyzeten a beszédeivel”.

„Szólítsunk fel tűzszünetre, és meglátjuk, mi történik. Fenyegetés helyett” – mondta.

Amikor a CNN megkérdezte Habibot, hogy kormánya irányítja-e a Hezbollahot, azt mondta: „Az emberek itt politikailag, sőt vér szerint is kapcsolatban állnak egymással. Tehát nem tarthatjuk vissza őket attól, hogy bosszút álljanak, ha a gázai helyzet valóban rosszabb lesz, mint most.”

„Ők (a Hezbollah) nem akarnak háborút. De úgy értem, ezt nem lehet irányítani. Minden attól függ, ismétlem, hogy mi történik Gázában, Izrael gázai inváziójától” – tette hozzá.

Az izraeli-palesztin háborúról szóló folyamatosan frissülő összefoglalónkat itt olvashatja:

HVG