A segélyek Gázába való akadálytalan bejuttatását sürgeti az ENSZ

A segélyek Gázába való akadálytalan bejuttatását sürgeti az ENSZ

MH/MTI
2023. október 24. kedd. 19:22

„A Gázába érkező humanitárius és orvosi segítségnyújtás akadálytalan és folyamatos áramlására szólítunk fel” – mondta Tamara Alrifai, az UNRWA közel-keleti szóvivője. Elmondása szerint a Gázába érkező teherautókon hozott szállítmányokat nem lehet az utcán élő emberek szükségleteihez mérni, ráadásul üzemanyagot sem küldtek az övezetbe, ami a segítségnyújtás legfontosabb részét jelentené.

Kifejtette, hogy sürgős szükség van üzemanyagra, mivel anélkül a teherautók nem tudnak közlekedni, az aggregátorok nem tudnak áramot termelni a kórházak számára, valamint a pékségeket és a tengervíz sótalanítására létrehozott üzemeket sem tudják működtetni.

Nagyfokú diplomáciai erőfeszítések után szombaton indultak el az első segélyszállítmányokkal megrakott teherautók Egyiptomból a Sínai-félszigetet és a Gázai övezet közötti rafahi átkelőn. Az ENSZ ügynökségei kevesellték a 2,3 milliós lakosság részére küldött segélyszállítmányokat.

A Gázai övezet három kulcsfontosságú kórházába már megérkeztek a gyógyszerszállítmányok és az egészségügyi felszerelések, de az északi területekre még nem tudtak szükséges felszereléseket és üzemanyagot eljuttatni – tudatta Rick Brennan, a WHO regionális veszélyhelyzeti igazgatója.

Emlékeztetett továbbá, hogy az óriási egészségügyi megterhelés ellenére a Gázai övezet kórházainak egyharmada működésképtelen, és a klinikák kétharmada nem működik.

„Térden állva könyörgünk fenntartható, nagyszabású, védett humanitárius műveletért” – hangoztatta, majd hozzáfűzte: felhívásuk minden olyan döntéshozó vagy a döntési folyamatokat befolyásoló személyhez szól, akik képesek a humanitárius térnyerésre a katasztrófahelyzet kezelésének érdekében.

A Gázai övezetet uraló Hamász fegyveresei október 7-én meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, betörtek az ország déli részébe, és több mint 1400 embert meggyilkoltak, további mintegy háromezret megsebesítettek, valamint mintegy 200 embert elraboltak és túszként tartanak fogva. Az izraeli válaszcsapásokban azóta már mintegy 5800 ember halt meg a Gázai övezetben az ottani egészségügyi hatóságok tájékoztatása szerint.

Izrael a támadásra válaszul leállította az övezet áram-, üzemanyag-, élelmiszer- és egy időre a vízellátását is.
 

Írta a Magyar Hírlap