Zelenszkij Ukrajna hosszú távú támogatására szólította fel az Európai Uniót

Zelenszkij Ukrajna hosszú távú támogatására szólította fel az Európai Uniót

A jelentés szerint Zelenszkij kifejtette: „Köszönöm a nagyon hatékony támogatást, a hosszú távú programokat, elsősorban a költségvetési támogatást. Az EU-tagországok közül Németországban, Dániában, Svédországban, Litvániában és az Európai Bizottságban is vannak már döntések ilyen programokról. És természetesen az EU-n kívül is. Köszönöm Norvégiának, Japánnak és Svájcnak a hosszú távú lépéseket. Jelenleg az Egyesült Államokban fontolgatnak egy hosszú távú lépést.”

Az elnök szerint az olyan konfrontációkban, amilyeneket Oroszország kezdeményezett, az nyer, akinek hosszú távú stratégiája van. „Oroszországnak látnia kell, hogy agresszori ambíciói kevésbé hatékonyak, mint amennyire mi képesek vagyunk megvédeni a szabadságunkat. Ezért minden jóváhagyott program Ukrajna hosszú távú támogatására egyértelmű jelzés Oroszország felé, hogy agressziója hiábavaló, és nem számít, hogy Putyin sok erőforrást éget el a háborúban, mert nem fog nyerni” – mondta.

Az államfő hozzátette, hogy ezt az orosz elitnek látnia és éreznie kell, így az orosz diktátor nehezebben tudja megtartani pozícióit. „Ezért érdemes önökkel bővíteni a hosszú távú támogatási programjaink ezen tapasztalatait” – hangsúlyozta Volodimir Zelenszkij az uniós tagországok vezetői előtt.

Írta a Magyar Hírlap