A kultúra fellegvára lett a Várkert Bazár

A kultúra fellegvára lett a Várkert Bazár

Czuppon Réka
2023. október 31. kedd. 22:14

Budapest egyik legszebb épületegyüttese otthont ad az összes művészeti ágnak és minden kultúrát kedvelő találhat érdeklődésének megfelelő előadást vagy programot.

A képzőművészetet kedvelők például 2024. június 28-ig tekinthetik meg a nemrég megnyílt a Vagyok aki vagyok című kiállítást, amelyen Jáky Balázs műgyűjtő több száz alkotást magába foglaló kollekciójából több mint száz látható.

A tárlat címét a műgyűjtők közti mondás ihlette: “Mutasd meg a gyűjteményed és megmondom ki vagy.”

A gazdag gyűjtemény válogatott részét ugyan láttunk, de Jáky Balázsról a kiállítás kurátorától, Nemes Pétertől annyit tudtunk meg, hogy 2000-es évek végén kezdett műalkotásokat gyűjteni. Dédapja Nikelszky Géza iparművész, festő volt, aki a több mint fél évszázadon át a Zsolnay-porcelángyár egyik tervezőjeként dolgozott. Jáky Balázs gyerekkora óta találkozott olyan grafikákkal és tervekkel, amelyek esztétikai ízlését és érdeklődését nagy mértében befolyásolták. A ma már több száz műalkotás tulajdonosa, amelyből ez a kiállítás az 1945 utáni hazai festészetet mutatja be, köztük több kortárs művet is megtekinthetünk.

A tárlat különlegessége, hogy nem egy egységes stílusirányzat mentén lett felépítve, mert a Jáky-gyűjtemény nemcsak az 1940-es és az 1950-es évek hazai haladó törekvéseit, valamint az 1960-as évek Iparterv-generációjának fő műveit, hanem a progresszív hagyományokra építő, s az 1990-es években az új az új képtípusok felé forduló fiatal nemzedékek meghatározó alkotásait is ott találjuk.

Hogy nem érdektelen az irodalom sem, azt jól mutatja, hogy a Várkert Irodalom Aposztróf előadás sorozata idén már hatodik éve népszerű, s kínál havonta rendkívül változatos előadásokat. Telt ház volt Szabó Magda estjén, amelyen a 2007-ben elhunyt Kossuth-díja írónő személyét és kultikus műveit Juhász Anna irodalmár vezetésével Verebes Linda, Szabó T. Anna, Pindroch Csaba és Grecsó Krisztián szereplésével méltatták, idézték meg.

Nagyon népszerűek az irodalmi estek

Nagyon népszerűek az irodalmi estek

Fotó: Várkert Bazás

Érdekes folyatást ígér a november 14-én a Tetteink ragyogása-Sport és irodalom című irodalmi eset, amelyen Szécsi Zoltán, háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, Erdei Zsolt profi ökölvívó világbajnok, Holczer Ádám futballista és Nemcsák Károly Jászai Mari-díjas színművész beszél a motiváltságról, a küzdelemről és szenvedélyről.
A zenekedvelők is válogathatnak a Várkert Bazár programjából, például november 26-án Wolf Kati Band lemezbemutató koncertjét hallgathatják meg.

A zene és a képzőművészet ötvözete a Húzd rá cigány! – Cigányok és zene a 19-20 századi művészetben című előadás november 9-én. A zene és képzőművészet kapcsolata rendkívül sokrétű, történetileg szinte az ősidőkig nyúlik vissza. Ezt a kapcsolatot mutatják meg minél több oldalról, említést téve többek között az operák képi világáról, a zenészportrékról, sőt még a hanglemezborítók stílusairól is a Budapesti Filharmóniai Társaság kamarazenekara és Bellák Gábor művészettörténész segítségével.

Írta a Magyar Hírlap