A Momentum kicselezné Horváth Csabát Zuglóban

A Momentum kicselezné Horváth Csabát Zuglóban

Kedden Hadházy Ákos országgyűlési képviselővel és Gelencsér Ferenc pártelnökkel közös sajtótájékoztatón jelentette be Rózsa András momentumos alpolgármester Zuglóban, hogy lemond tisztségéről. A lemondás hátterében az áll, hogy a Momentum Rózsát polgármesterjelöltként kívánja indítani Budapest XIV. kerületében, amely az ország hetedik legnagyobb városa. Rózsa képviselői mandátumát azért megtartja, de jelöltként már a kampányra készül.

Ezzel párhuzamosan azt is közölték, hogy a Momentum választási szövetséget kötött a CivilZugló Egyesülettel, amelynek elnöke, Várnai László egyúttal önkormányzati képviselő is. A két szervezet együttműködését Hadházy Ákos, a kerület országgyűlési képviselője jelentette be, aki szerint „nem csak Magyarország van rossz kezekben, de Zugló is.” Forrásaink szerint könnyen lehet, hogy Zugló lesz az egyetlen olyan fővárosi kerület, amelyben az ellenzék nem áll be egységesen a 2019-ben győztes polgármester mögé.

Horváth Csaba szocialista polgármester a lemondásra közösségi oldalán reagált. Azt írta: „A zuglóiaknak tett eskü nagyobb felelősséget jelent annál, minthogy egy alpolgármester el nem végzett feladatokat, csapot-papot maga mögött hagyva bedobja a törölközőt. Mindenesetre a most lemondott Rózsa Andrásnak sok szerencsét kívánok.”

Hadházy a keddi sajtótájékoztatón közölte, a Momentum és a CivilZugló egyetért abban, hogy a kerületet jobban kell és lehet vezetni, mint azt a jelenlegi vezetés Horváth Csaba polgármester vezetésével teszi, s a „Valódi változás” programját tovább kell vinni. A megállapodás értelmében az egyéni választókerületekben is közös jelölteket indítanak, illetve közös kompenzációs listát állítanak a civilekkel.

Hadházy hangsúlyozta, az együttműködés nyitott, ahhoz minden olyan erő csatlakozhat, amely egyetért a közösen megfogalmazott célokkal, és azért tenni is kész. Rózsa András pedig készen áll előválasztáson is megméretni magát, ha valamely ellenzéki pártnak más jelöltje lenne. Hozzátette: nem a választók feje fölötti alkudozásban kell eldőlnie annak, ki legyen a polgármester.

A két szervezet képviselői bejelentették: a választási szövetség a kerület közös vezetésére kér mandátumot a választóktól. Szerintük ugyanis Zugló vezetésének az itt élőket, a kerület hosszú távú érdekeit és nem a nagyvállalkozókat vagy politikai érdekcsoportokat kell szolgálnia. A kerület még meglévő, zöld, kertvárosias jellegét, épített örökségi értékeit meg kell őrizni, a roncsolt területeket rehabilitálni kell – ismertették a legfontosabb elveket.

Várnai László, a CivilZugló Egyesület elnöke közösségi oldalán arról is írt, hogy az önkormányzat vagyonvesztését meg kell állítani. Felelős, hatékony, átlátható gazdálkodásra van szükség az önkormányzatban és az önkormányzat cégeiben egyaránt – hangsúlyozta. A döntéshozatalt átláthatóvá kell tenni, a kerület lakóit bevonni az őket érintő döntésekbe. Korrekt tájékoztatásra, politikai befolyástól független, objektív elvek szerint működő, a helyi közélettel kiemelten foglalkozó önkormányzati médiára van szükség.

Portálunk kedd délután szóvivője útján kereste Horváth Csaba polgármestert, kíván-e reagálni Hadházy, illetve Várnai László által tevékenységével összefüggésben megfogalmazott bírálatra, ám egyelőre választ nem kaptunk.

Budapest XIV. kerületének képviselő-testülete a keddi ülésén újabb telkek eladását fogadta el a helyi zöld civil szervezet nyílt levélben megfogalmazott tiltakozása ellenére. A lépést költségvetési érdekkel indokolták, ahogyan az korábban már többször is történt.

Írta a Magyar Hírlap