„Imádják az élcsapatokat” – Tsunoda beszólt a stewardoknak

„Imádják az élcsapatokat” – Tsunoda beszólt a stewardoknak

NASCAR: Byron szenvedve, Blaney győzelemmel jutott be a fináléba

Miközben korábbi futamgyőzelmeik révén Kyle Larson és Christopher Bell már biztos résztvevői voltak a bajnoki döntőnek, a legjobb nyolc többi tagja még izgulhatott a NASCAR Cup Series idei utolsó előtti futamát megelőzően. A Martinsville Speedwayen ugyanis további két hely volt még kiadó, jó néhányan viszont csak egy futamgyőzelemmel érhették volna el a továbbjutást. Egy darabig úgy tűnt, hogy ezért két pilóta, Denny Hamlin és Ryan Blaney vívhatnak meg, hiszen előbbi az első, utóbbi pedig a második szakaszt zárta az élen.

A Joe Gibbs Racing pilótája 156 kört töltött az élen az 500 körös viadalon, míg a 12-es autót kormányzó Blaney 145-öt, de rajtuk kívül dicséretet érdemel még Aric Almirola és Chase Elliott is, akik 66, illetőleg 83 kört tettek meg vezető pozícióban. Elliott számára sok más versenyzőhöz hasonlóan egy győzelemre lett volna szükség rájátszásban maradáshoz, igaz ő egyéniben nem volt érdekelt, az általa vezetett 9-es autó viszont még versenyben volt a tulajdonosi versenyben.

[embedded content]

Csapata megpróbálkozott egy kockázatosabb stratégiával, így az utolsó etapban ellentétben a többséggel, nem jöttek ki a pitbe, ám ez nem jött be, a gumik már kezdtek elfogyni a végére, ráadásul Elliott autójából az üzemanyag is kifogyott volna a folyamatos zöld zászló alatti körözés során, így kénytelen volt kiállni és visszaesett a 17. helyre. Volt azonban ennél nagyobb dráma is a Hendrick Motorsportsnál. A szezon során kiváló formában lévő William Byron ugyanis az egész futam alatt küzdött a versenygépével, dolgát pedig az autóban lévő hőség sem könnyítette meg.

A 24-es pilótája szinte végig a középmezőnyben volt, így nagyon hajtania kellett a hajrában, hogy a pontok alapján megtartsa a még éppen továbbjutást jelentő negyedik helyet, de a leintéshez közeledve már egyre rosszabbul volt. Byron a futam után elismerte, néha már homályosan látott, de végül a 13. helyen ért célba, így 8 pontot megtartott előnyéből Hamlinnel szemben, akinek a harmadik hely is kevés volt. A futamgyőzelmet végül Blaney szerezte meg, aki 23 körrel a vége előtt előzte meg Almirolát, sikerével pedig biztosította helyét a bajnoki döntőben.

A szezonzáróra november 5-én kerül sor a Phoenix Racewayen, ahol tehát eldől, hogy Larson, Bell, Byron vagy Blaney foglalhatja el a NASCAR királykategóriájának trónját 2023-ban.

formula.hu