Az év zárásaként a centenáriumi felnőtt országos bajnokságra december 13-16. között kerül sor. – Magyar Ökölvívó Szakszövetség

Az év zárásaként a centenáriumi felnőtt országos bajnokságra december 13-16. között kerül sor. – Magyar Ökölvívó Szakszövetség

A Magyar Ökölvívó Szakszövetség idei legfontosabb hazai rendezésű eseménye, a centenáriumi felnőtt országos bajnokságra december 13-16. között kerül sor a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban a HELL ENERY támogatásával. A versenyen 25 aranyérmet osztanak ki, tizenkettőt a hölgyek, valamint tizenhármat az urak között.

A magyar bajnokság a legendás Papp László nevét viseli, a világ valaha volt egyik legjobb ökölvívója

1948-ban, 1952-ben, valamint 1956-ban is olimpiai bajnoki címet szerzett, amelyet csak a kubai duó,

Teofilo Stevenson, valamint Felix Savon tudott csak megismételni. Papp Laci az egyedülálló nemzetközi sikerei mellett hét alkalommal nyert egyéni magyar bajnoki címet, és kétszer a csapatbajnokságon is elsőséggel zárt.

A 100. felnőtt magyar bajnokságra a Magyar Ökölvívó Szakszövetség és a HELL ENERGY gőzerővel készül, hiszen méltó módon szeretné megünnepelni ezt a nem mindennapi eseményt,

látványosabban és izgalmasabban, mint eddig bármikor.

A versenyen a lányok a 48 kilótól a +81 kilós súlycsoportban, összesen 12 kategóriában mérik össze az erejüket, és az előzetes várakozások alapján többen is visszatérnek majd ezen az országos bajnokságon. A férfiak 13 kategóriában szerepelnek a felnőtt országos bajnokságon, a 48 kilótól a +92 kilóig.

A felnőtt országos bajnokság a hagyományoknak megfelelően négy versenynap alatt kerül lebonyolításra. A selejtezőkre 13-án, a negyeddöntőkre 14-én, az elődöntőkre 15-én, míg a döntőkre 16-án kerül sor a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban.

A versenyen súlycsoportonként maximum 16-16 ökölvívó indulhat a négynapos lebonyolítási rendszer miatt, az országos bajnokság hagyományaihoz híven. Amennyiben a nevezések száma ennél több, így a mérkőzések száma, a versenytapasztalat dönt arról, kik bokszolhatnak ezekben a kategóriákban majd december közepén.

A felnőtt bajnokságon az 1983, valamint a 2005 között született ökölvívók vehetnek részt, így az

utolsó éves ifjúságiak megmutathatják, hogy az elit mezőnyben mire képesek jelenleg az idősebbekkel szemben. Gémes Levente, Oláh Levente, és Zsigó Csaba többek között szintén a rendkívül erős 2005-ös korosztályt képviseli, mindannyian érmekkel zárták a junior, valamint ifjúsági

eseményeket.

A felnőtt országos bajnokság egyben egy komoly felkészülési esemény, valamint válogató is lesz a

rendkívül fontos 2024-es esztendőre. A magyar ökölvívók a júniusi Európa Játékokon erőn felül

szerepeltek, Hámori Luca, és Kovács Ricsi révén nemcsak két bronzot, de két párizsi olimpiai kvótát is szerzett a csapat.

A következő olimpiai kvalifikációs eseményre 2024. február 29 és március 12 között kerül sor az

észak-olaszországi Milánó mellett, Busto Arsizio kisvárosában, amelyen a világ legjobbjai közül is

sokan ott lesznek még. A felnőtt országos bajnokságot követően januárban a Bocskai emlékverseny vár majd a legjobbjainkra, valamint edzőtáborok a világkvalifikációs torna előtt.

Az első magyar bajnokságra még 1923-ban került sor és az első időszakban minden eseményre

Budapesten került sor. A miskolci Egyetemi Körcsarnokban került sor a legutóbbi, 99. felnőtt magyar bajnokságra. Tizenhárom férfi ökölvívó ünnepelte a bajnoki aranyérmeket, és a legjobban várt döntőket Bernáth Attila, Buza Rafael, Pylypec Maksym, és Szaka István nyerték meg. Nagy Tímea

tizenötödik, Szűcs Szabina pedig kilencedik magyar bajnoki aranyérmét szerezte meg a hölgyek között. A nőknél a legnagyobb meglepetést Boros Petra okozta, aki a rutinos Oláh Eszter ellen megnyerte a 81 kilós kategóriát.

A 99. felnőtt országos bajnokság a Magyar Ökölvívó Szakszövetség a Hell Fight Club Küzdősport Egyesület közös, és sikeres rendezvénye volt Miskolcon. Mádi Tamás a helyi klub vezetője jelentős erőforrásokat mozgatott meg, hogy a felnőtt Ob méltó legyen az elődök nevéhez és a magyar ökölvívás hagyományaihoz. Összesen 130 mérkőzésre került sor a 2022-es magyar bajnokságon és huszonöt győztest avattak.

Hajrá, magyar ökölvívás!

Magyar Ökölvívó Szakszövetség