Itthon: A Pécsi Egyetem biztosan nem ad 70 pluszpontot az MCC-s diákoknak

Itthon: A Pécsi Egyetem biztosan nem ad 70 pluszpontot az MCC-s diákoknak

Az egyetem szenátusa minimális pontot hajlandó csak adni, és azt is csak néhány szakon.

Akár hetven többletpontot is kaphat több egyetemen az a középiskolás, aki elvégzi az MCC Középiskolás Programját – derült ki még október végén.

2024-től a győri Széchenyi István Egyetem, később pedig a Szegedi Tudományegyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem, valamint a Miskolci Egyetem is többletpontként fogja elszámolni a felvételi során az MCC középiskolás programbizonyítványát.

Mindez azt jelenti, hogy a képzés elvégzését az oktatási rendszer durván jutalmazza, így pedig akár egy nyelvvizsgát is kiválthat az, aki elvégzi az MCC középiskolai képzését. Jelenleg a középiskola végén maximum ötszáz pontot lehet szerezni, ezekből százat többletpontként. Viszont ezt már az új pontszámítási rendszerben nem az Oktatási Hivatal, hanem az egyetemek fogadják el saját hatáskörben, ami azt jelenti, hogy egyetemi hatáskörben dől el hivatalosan az, hogy melyik intézmény miért ad többletpontot.

A Pécsi Tudományegyetem azonban biztosan nem fog 70 pontot adni az MCC-s diákoknak – írja a Népszava. A PTE szenátusa ugyanis úgy határozott, hogy csak néhány szakon adnak pontot a felvételizőknek az MCC-s tanulmányokért. Lengvárszky Attila, oktatási igazgató a lapnak azt mondta, hogy

maximum tíz pontot kaphatnak a Pécsre felvételiző MCC-s fiatalok.

Arról, hogy az MCC mennyire tekinthető fideszes politikai intézménynek. és milyen képzések zajlnak ott, Fülke című podcastunkban volt szó bővebben:

Fülke: A NER-elit épül, az ország leépül, de még a vesztesek is tapsolnak

Hogyan tudja meggyőzni a kisembereket a Fidesz, hogy értük dolgozik, miközben gazdasági, oktatási és szellemi elitet épít? Miért prédikálnak nemzetet és családot, amikor a lehető legindividualistább berendezkedést alakítják ki? Miként tetszeleg a párt a szegényeknek, amikor csak a gazdagok kapnak levegőt az országban?

HVG