WHO: A világszervezetnek nincs tudomása Hamász-állásokról a gázai kórházak területén

WHO: A világszervezetnek nincs tudomása Hamász-állásokról a gázai kórházak területén

MH/MTI
2023. november 2. csütörtök. 20:02

Mint mondta, a WHO szoros kapcsolatban áll a terepen dolgozó egészségügyi személyzettel. Ugyanakkor megjegyezte, hogy a szervezet nem rendelkezik információkkal arról, hogy az egészségügyi intézmények alatt esetlegesen mi zajlik.

Ryan hangsúlyozta, hogy amennyiben Izrael kívánságára kórházakat kell kiüríteni, akkor a zsidó államnak, mint megszálló hatalomnak a Palesztin Hatóságokkal egyeztetve biztosítania kell a páciensek biztonságos elszállítását alternatív egészségügyi intézményekbe. „Ezek a feltételek nincsenek meg” – emelte ki.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója arról beszélt, hogy a kórházak kényszerű evakuálása páciensek százainak életét sodorhatja veszélybe.

„Huszonhárom kórház kiürítését rendelték el Gázavárosban és a Gázai övezet északi részén, a kényszerű evakuálás ilyen körülmények között páciensek százainak életét sodorja veszélybe” – szögezte le a WHO-főigazgató.

Tedrosz ismételten humanitárius tűzszünetet sürgetett a sebesültek és betegek evakuálására.

„Kezdünk kifutni a szavakból, hogy leírjuk a Gázában kibontakozó borzalmakat” – fűzte hozzá.

A Gázai övezetet a Hamász uralja, amely október 7-én összehangolt támadást indított Izrael déli része ellen, válaszul Izrael elszigetelte a palesztin térséget, és hadműveletet indított a terrorszervezet felszámolására.

Írta a Magyar Hírlap