Évekig elöl marad a Red Bull az F1-ben

Évekig elöl marad a Red Bull az F1-ben

A biztató USA és Mexikóvárosi Nagydíjak után az interlagosi hétvége kellemetlen meglepetését szolgáltatta a Mercedes. Már a szombati sprinten is látszott, hogy ezúttal sem a tempó, sem az eddig erősségnek számító gumikezelés nincs rendben, s ez vasárnapra sem változott. George Russell végül célba sem ért, míg Lewis Hamiltonnak mindössze egy nyolcadik hely jött össze a futamon.

Persze mindez már nem érte váratlanul a hétszeres világbajnokot a szombati küszködés fényében: „Tudtam, hogy nehéz napunk lesz. Nem változtathattunk semmit az autón éjszaka, szóval tudtuk, hogy kemény lesz” – ismerte el Hamilton, akit a RaceFans.net portál idézett.

f1-hamilton-mercedes-interlagos-2

„Egyszerűen megzabáltuk a gumit a sprinten és a tempó is váratlanul hiányzott, és szerintem vasárnap jobban vezettem és teljesítettem ez etapjaimat, de túl lassúak voltunk. A gumik folyamatosan túlmelegedtek, lassúak voltunk az egyenesekben, a kanyarokban pedig nem volt tapadás.”

Hamilton a leintést követően az autó kiszámíthatatlanságára panaszkodott, amelynek kapcsán ismételten elmondta, hogy reméli, hogy a hátralévő két idei nagydíjat követően soha nem kell majd vezetnie többet a W14-est.

Viszont Austinban és Mexikóvárosban még bizakodó volt a Mercedes, hiszen működni látszott az előbbi helyszínen bevetett új padlólemez. Hamilton szerint viszont a Sao Pauló-i Nagydíj megmutatta, hogy ez még sincs így:

„A megérzésem az, hogy a padlólemez nem működik. A padlólemez nem szívja az aszfalthoz az autót. Emiatt nagyobb szárny irányába kellett elmozdulunk, ennek köszönhetően pedig óriási a légellenállásunk az egyenesekben. És olyan sok időt veszítünk ott, hogy nem tudok mit tenni ellene, a kanyarokban pedig csúszkálunk.”

f1-hamilton-mercedes-interlagos-1

Hamilton a futam közben a rádión azt jelezte, hogy úgy érzi, mintha nem lenne egyenes a kormányműve. Ám a verseny végére magától megoldott a különös jelenség: „Rettenetesen furcsa volt. Azon merengtem, hogy esetleg nem megfelelően lettek felrakva a kerekek, mert az autó jobbra kezdett fordulni, amikor balra kanyarodtam. A végére aztán jó lett. Szóval szerintem széllökés lehetett vagy valami.”

A 38 éves pilóta a soron következő Las Vegas-i Nagydíj esélyei kapcsán azt mondta, nem számít erős szereplésre a Mercedestől, „bár ennél az autónál sosem lehet tudni”. Viszont Hamilton középhosszú távon sem túl bizakodó a domináló Red Bull levadászását illetően:

„Végső soron annyit tehetek, hogy megpróbálok optimista maradni. De úgy gondolom, hogy a Red Bull annyival előttünk van, hogy szerintem valószínűleg eléggé egyértelműen elöl is maradnak a következő néhány évben.”

formula.hu