Már az ATACMS rendszert sem tartják csodafegyvernek

Már az ATACMS rendszert sem tartják csodafegyvernek

Amerikai tisztviselők kétségeket fogalmaztak meg a nagy hatótávolságú rakéták hatékonyságával kapcsolatban. Ez éles fordulat, hiszen az ATACMS rendszert sokáig azért nem akarták Ukrajna rendelkezésére bocsátani, mert attól tartottak, hogy a háború eszkalációjához vezetne a bevetésük – derült ki az Orosz Hírek hírösszegoglalójából.

„Most az ATACMS-sel kapcsolatban az a félelem, hogy nem fog olyan nagy különbséget jelenteni, mert az oroszok megtanulják, hogyan parkoljanak a fegyverek hatótávolságán kívülre a repülőgépeikkel” – jelentette kedden a New York Times Joe Biden névtelenséget kérő tanácsadóira hivatkozva.

Volodimir Zelenszkij hónapokon át győzködte Washingtont az ATACMS biztosításáról, mondván, hogy az létfontosságú a mélyen az orosz vonalak mögötti csapásméréshez. Végül Joe Biden beleegyezett. Az ukrán elnök azt állította, hogy október 17-én használta először a rakétákat, és hogy azok bizonyították hatékonyságukat. Ukrajna állítólag a fegyver egy olyan változatát kapta meg, amelynek hatótávolsága 190 helyett csak körülbelül 100 mérföld (kb. 160 km).

Az orosz erők azt állították, hogy a múlt hónap végén elfogtak két ATACMS rakétát. Ukrajna a rakétákat orosz repülőterek célba vételére használta. Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint az ATACMS csupán „meghosszabbítja a kínokat” Ukrajna számára, de nem változtatja meg a harctéren a helyzetet.

„Természetesen képesek leszünk visszaverni ezeket a támadásokat” – mondta Putyin az újságíróknak.

Írta a Magyar Hírlap