Svájc az év végéig dönt arról, milyen álláspontot képviseljen az EU-val folytatandó tárgyalásokon

Svájc az év végéig dönt arról, milyen álláspontot képviseljen az EU-val folytatandó tárgyalásokon

MH/MTI
2023. november 8. szerda. 22:15

Bern és Brüsszel tavaly április óta folytat előkészítő megbeszéléseket a két fél közötti együttműködés szabályozásáról.

Az EU és Svájc hét éven át folytatott intenzív tárgyalásokat, de ezek végül 2021-ben zátonyra futottak, mert az Európai Unió teljes hozzáférést kért a svájci munkaerőpiachoz az uniós állampolgárok számára, Svájc pedig ebbe nem egyezett bele és nem írta alá a kétoldalú kapcsolatokat megerősítő 2018-as szerződéstervezetet. Az akkori szerződés célja az lett volna, hogy egységes jogi kereteket biztosítson Svájc részvételének az Európai Unió piacán, és életbe léptessen egy mechanizmust, amelynek segítségével hatékonyan lehetett volna rendezni a nézeteltéréseket a felek között.

A svájci kabinet értékelte az eddig lezajlott megbeszélések eredményét és szerdán sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az előkészítő szakasz lezárult, és itt az idő a tárgyalás kereteinek meghatározására.

„Az év végéig a Szövetségi Tanács megvitatja és eldönti, hogy alkalmazza-e a tárgyalási feltételek kereteinek szabályozására tett javaslatokat” – közölte a kabinet, hozzátéve hogy döntéséről tájékoztatta a Európai Bizottságot.

A javaslatok új megállapodásokat tartalmaznak a villamosenergiáról, az élelmiszerbiztonságról, egészségügyről és az uniós programokban való részvételről, különösen a Horizon Europe kutatási projektben.

Emellett megoldást kínálnak a már érvényben lévő szabályozások részeként az egységes piacon való részvételre és a munkaerőpiaci szabályozásokra.

Írta a Magyar Hírlap